Datum:

15.04.2014. 22:10

Autor:

totalcar.rs

Oznake:

, ,

Statistika:

0 komentara 5104 pregleda

Dečija sedišta su jedan od neizostavnih rekvizita za vozače koji imaju malu decu, ali to ne znači da su oni uvek srećni što moraju da ih koriste. Sedišta su glomazna i teška, i često nepraktična kada ih treba pravilno postaviti i prenositi.

A šta mislite o dečijem sedištu na naduvavanje, koje bi moglo najpre jednostavno da se instalira, a kada je jednom pravilno postavljeno, da se naduva i tako dobije konačnu formu? Ovakva sedišta uskoro bi mogla postati stvarnost ako koncept koji je razvio Volvo uđe u serijsku proizvodnju.

U pitanju je tip dečijeg sedišta koje se instalira na poziciju suvozača pri čemu je dete okrenuto licem pozadi. Prototip ovog dečijeg sedišta ima ugrađenu pumpu koja se aktivira pritiskom da dugme. Proces naduvavanja ili izduvavanja traje samo 40 sekundi, a kada je sedište potpuno izduvano, može se spakovati u praktičan ranac dimenzija 45x50x20 cm. Ukupna težina izduvanog sedišta sa rancem iznosi 5 kg.

Ovo nije prvi put da neki proizvođač eksperimentiše sa dečijim sedištima na naduvavanje, ali to su bila sedišta za stariju decu koja su se instalirala na zadnju klupu automobila i montirala na već postojeći sistem sigurnosnih pojaseva za odrasle. Koncept koji je razvio Volvo dizajniran je za decu do tri godine starosti, predviđen je za postavljanje na suvozačko sedište i ima sopstveni sigurnosni pojas koji je pričvršćen u pet tačaka.

Volvo za sada nije objavio više detalja, osim da je prilikom konstrukcije sedišta, koristio materijal koji se upotrebljava na čamcima na naduvavanje, a nije saopšteno ni da li će se i kada ovakva dečija sedišta naći u komercijalnoj upotrebi.

Izvor: B92

0 komentara

Comments are closed.

TotalCar.rs je deo Burek.com mreže. Copyright© 2010-2012 Sva prava zadržana.
"Da sam pitao ljude šta žele, rekli bi mi - brže konje!" - Henri Ford (1863 – 1947)