Datum:

26.11.2011. 14:16

Autor:

totalcar.rs

Oznake:

, , ,

Statistika:

0 komentara 5996 pregleda

Najveća novčana kazna za saobraćajne prekršaje kod nas iznosi 150 000 dinara. Taj iznos se plaća za najteže prekrašaje, pod uslovom da prekršilac izazvao i saobraćajnu nesreću.

Po odnosu najviše kazne i prosečne plate, koja je kod nas 38 763 dinara, Srbija je slična Italiji.

U Italiji su, na primer, potrebne četiri prosečne mesečne plate za najskuplju kaznu, međutim, Italijani pomenuti cenovnik primenjuju samo za prestupe noću, a danju su kazne za trećinu niže.

Vozači koji naprave saobraćajni prekršaj najbolji odnos plate i kazne imaju na Islandu – za najteži prekršaj dovoljna je tek petina prosečne plate. U Danskoj je odnos jedan prema jedan.

Zanimljivo je da u se u Finskoj, Norveškoj, Švedskoj i Švajcarskoj kazne za najozbiljnije prekršaje određuju prema visini zarade prekršioca.

Što su veća primanja, veća je i kazna, a policija te podatke saznaje od poreskih organa. U Skandinaviji to nije nikakav problem jer su poreske prijave tamo javno dostupne.

U Češkoj takođe pripremaju promenu zakona kojom bi se kazna određivala stepenasto, u odnosu na visinu primanja. Kako je izjavio tamošnji ministar saobraćaja, obrazloženje je da će se tako “onemogućiti da dobro situirani, agresivni mladi vozači od autoputeva prave divlji zapad“.

Zvuči poznato, zar ne?

Izvor: B92

0 komentara

Comments are closed.

TotalCar.rs je deo Burek.com mreže. Copyright© 2010-2012 Sva prava zadržana.
"Da sam pitao ljude šta žele, rekli bi mi - brže konje!" - Henri Ford (1863 – 1947)