Datum:

19.02.2011. 22:40

Autor:

totalcar.rs

Oznake:

, , ,

Statistika:

0 komentara 23840 pregleda

S vremena na vreme, neki automobili nađu se u centru pažnje, što zbog naprednih performansi svog vremena, zbog toga što su bili svedoci burnih istorijskih događaja, promenili slavne vlasnike ili i sami imali živopisnu istoriju. Zbog svega toga, ali i iz mnogih drugih razloga, oni obično imaju astronomski visoke cene kada dospeju na aukcije. Sajt most-expencive.net donosi nam listu od nekoliko najskupljih klasičnih automobila na svetu.

Bugatti Type 57S (1937) cena: 4.4 miliona $ / 3.417.500

Bugatti Type 57S

Kada su rođaci nedavno preminulog ”ekscentrika” dr Harolda Kara otvorili garažu koju im je on ostavio u svojom testamentu, nisu imali pojma šta će tu naći. Sigurno je da su pretpostavili da bi se tu mogao nalaziti Bugatti, ali svi su verovali da je to samo lokalna legenda. Onda sigurno možete zamisliti njihovo iznenađenje kada su otvorili vrata garaže i ugledali – ni manje ni više – Bugatti, koji je otposlat na aukciju u okviru Bonamskog salona retroautomobila u februaru 2009. godine. Prodat je za neverovatnih 3.417.500 evra.

Ovaj Bugatti Type 57S Atalante iz 1937. godine prvobitno je naručio Erl Haui mesec dana nakon što je automobil napustio Bugatti-jevu fabriku. On je posedovao automobil preko 8 godina, a za to vreme mu je dodao nove branike, nosač na vrhu i bočne retrovizore. Kasnije je bio prodat u skladu sa SC specifikacijama sa dodatkom u vidu Marshall K200 superpunjača, zaslugom sledećeg vlasnika – Džej Pi Tingeja. Na kraju, auto je našao svoj put do Lorda Ridlija, koji ga je imao godinama, nakog čega ga je prodao dr Karu. Kada ukombinujete pedigre ovog vozila sa činjenicom da ih je proizvedeno svega 17 komada, modifikovanih za takmičenja – onda je jasno zašto je njegova cena ovako basnoslovna. Sačuvajte ipak svoje čuđenje za malo kasnije.


007 Aston Martin DB5 – 4 miliona $

007 Aston Martin DB5

Neobičan dodatak ovoj listi najskupljih klasičnih automobila (a on svakako nije ”klasičan”) jeste Aston Martin DB5 iz 1964. godine, koji ima neke unikatne karakteristike: poput dva mitraljeza smeštena iza prednjih žmigavaca; kao i jedinstven pedigre: vozio ga je legendarni glumac Šon Koneri dok je bio u ulozi čuvenog 007 agenta u filmu ”Goldfinger”.

Radio voditelj Džeri Li originalno je naručio automobil iz Aston Martina 1969. godine za 12.000 dolara, nakon čega se pojavio u ”Goldfinger” i ”Thunderball” filmovima i bio deo 007 promotivne turneje. Automobil je potom dospeo u ”Londonske automobile”, gde je 27. oktobra prošle godine na aukciji prodat za 4 miliona dolara.

Za drugi DB5 se veruje da je uništen nakon prijavljene krađe 1997. godine.

Pored mitraljeza (koji, inače, nisu radili), ovaj automobil ima i katapult sedište (koje takođe nije radio), rotirajuće registarske tablice i još mnoštvo korisnih spravica koje pomažu u borbi sa zlikovcima. Ovi, ali i drugi fabrički ugrađeni detalji su ipak u operativnom stanju, nakon popravki koje su izvršene pod pokroviteljstvom RM Auto Restauracije.


Ferrari 250 GT California Spyder (1961) – 10.8 miliona $

Ferrari 250 GT California Spyder

Ovaj primerak Ferrari-ja prodat je u okviru RM Aukcija/Sotbijevske Ferrari legende i Strastvene aukcije maja 2008. godine. Njegov vlasnik pre toga bila je zvezda filma ”Veličanstvena sedmorka” – Džejms Koburn i to čitavih 25 godina. Tokom tog perioda, Koburn je uživao u testiranju svojih umeća protiv drugih entuzijasta kao što su Stiv MekKivin i Džejms Garner. Ustvari, jedna od Ferrari-jevih novijih linija, takođe dizajnirana od strane Pininfarine, nazvana je ”California” u čast Koburnovog automobila.


Ferrari 250 Testa Rossa (1957) – 12.4 miliona $ / 9.020.000 €

Ferrari 250 Testa Rossa

Jedan od ukupno 22 napravljena, sa 0174 brojem šasije, ovaj automobil razlikuje se od drugih još i po dizajnu koji podseća na gumeni čamac, a delo je Carrozzeria Scaglietti firme. Ferrari 250 TR čuven je po tome što je osvojio 10 od ukupno 19 trka u kojima je učestvovao između 1958. i 1961. godine.

Ovaj TR osvojio je četvrto mesto kada je njime upravljao Pjero Drogo na stazi dugoj 1000 km u Buenos Airesu u januaru 1958. godine. Drogo ga je vozio još jednom, na Grand Pri-ju Kube, pre nego što je prodat amerikancu Alenu Konelu, koji ga je vozio na 9 trka i uglavnom osvajao prvo ili drugo mesto u klasi. Učestvovao je u još 12 trka u periodu od 1960. do 1963. godine, što ga činij jednim od Ferrari-ja koji je najviše učestvovao u trkama.

Prodat je na akciji u Maranelu, rodnom gradu Carrozzerie Scaglietti, i to za neverovatnih 9.020.000 evra!


“Star of India” Rolls-Royce Phantom II Continental (1934) – 13 miliona $

“Star of India” Rolls-Royce Phantom II Continental

Hans-Ganter Zak, vlasnih Rolls-Royceovog muzeja u Nemačkoj, rasprodaje čitavu kolekciju, uključujući i zvezdu muzejske premijere, Star of India.

Ovaj naručeni Rolls je jedan od 281 Continental Phatoma II ikada proizvedenih. Napravljen je za Maharaždu od Rajkota, a jedna od njegovih karakteristika, pored 14 farova, je i jedan par istih koji se okreće zajedno sa volanom. Jedinstvena za Star of India je i narandžasto-aluminijumska kolor šema.

Star of India je bio na aukciji zajedno sa 24 drugih retkih Rolls-Royceova i još tri Bentley-a. Nakon aukcije, bio je na prodaju za 13 miliona dolara, ali je kasnije uklonjen sa aukcijske liste.


Peter D. Williamson Bugatti Type 57S Atlantic – 30-40 miliona $

Peter D. Williamson Bugatti Type 57S Atlantic

Ukoliko smatrate da je Bugatti Type 57S preskup, onda pogledajte tek ovo fenomenalno parče Bugatti-jeve istorije. Bugatti Type 57SC Atlantic bio je zasnovan na “Aérolithe” konceptu. Aérolithe-ova elektronika i Duralumin konstrukcija iziskivala je spoljašnje zakivanje, što je rezultovalo jedinstvenim i prepoznatljivim prednjim šavom. I pored Atlantic-ove aluminijumske konstrukcije, koja nije zahtevala takvo zakivanje, šav je bio zadržan.

Samo 4 jedinice Type 57SC Atlantic-a su napravljene, a samo dve su danas čitave. Modni guru Ralf Loren poseduje jedan od njih, dok je drugi u vlasništvu drugog kolekcionara Bugatti-ja dr Pitera Vilijamsona. Williamson Bugatti, sa oznakom šasije #57374, bio je prvi Atlantic izvan proizvodne linije i originalno je bio u posedu Lorda Viktora Rotšilda. Kada je bio drastično izmenjen od strane svog drugog  vlasnika, Vilijanson mu je vratio prvobitne specifikacije, nakon sticanja 59.000 dolara 1971. godine. Nakon što je Vilijamson preminuo, prodat je nepoznatom kupcu, navodno za sumu između 30 i 40 miliona dolara.

0 komentara

Comments are closed.

TotalCar.rs je deo Burek.com mreže. Copyright© 2010-2012 Sva prava zadržana.
"Da sam pitao ljude šta žele, rekli bi mi - brže konje!" - Henri Ford (1863 – 1947)