Datum:

07.02.2020. 21:10

Autor:

totalcar.rs

Oznake:

, ,

Statistika:

0 komentara pregleda

Kupci u svetu i dalje najčešće biraju belu boju automobila, ali Evropljani će neretko “posegnuti” i za sivim, plavim, a u poslednje vreme i za autom bež boje, glavni su rezultati BASF izveštaja o bojama za završne automobilske premaze za 2019. godinu.

Izveštaj predstavlja, inače, analizu podataka Sektora premaza BASF koja se temelji na globalnoj proizvodnji automobila i primeni boja za lična vozila u 2019. godini.

Analiza tako pokazuje da je oko 39 odsto svih automobila lani proizvedenih u svetu bilo bele boje. No, iza te brojke krije se zanimljiv pomak: iako je bela najpopularnija boja, postoje bitne razlike u regionalnoj distribuciji – dok je u regionu Azija i Pacifik gotovo svaki drugi automobil bio beli, u Severnoj Americi i regionu EMEA (kojoj pripada i Evropa) to je bio tek svaki treći.

Sledeće po popularnosti ostale su ahromatske boje – crna, siva i srebrna. One zajedno pokrivaju takođe 39 odsto svih automobila koji su sišli s proizvodnih traka u 2019. godini. U 2019. godini 22 odsto svih novih vozila u svetu bilo je obojeno hromatskim bojama. Oko devet odsto svih vozila bilo je plavo, a sedam odsto crveno.

Subkompaktna i ostala mala vozila češće su živih boja. Osim plave i crvene, počinju se pojavljivati smeđa i bež, naročito u Evropi, Srednjem istoku i Africi (EMEA).

S udelom od 77 odsto ahromatske boje još uvek dominiraju na ulicama u regionu EMEA, iako se udeo automobila bele boje, koja je još uvek sveukupno najpopularnija boja, neznatno smanjio.

Dok se popularnost srebrne takođe smanjuje, siva nastavlja put prema uspehu, s udelom na tržištu od 20 odsto.

Hromatski segment neznatno raste tako da je gotovo svaki četvrti automobil u Evropi bio obojen hromatskom bojom. Unutar tog segmenta plava je još uvek na čelu, s udelom od 11 odsto, a sa oko 160 različitih nijansi prednjači i u raznolikosti. S udelom od dva odsto prvi se put ističe bež boja.

Većina vozila u regionu Azija i Pacifik ahromatske je boje, one i dalje imaju udeo od 77 odsto. Gotovo svaki drugi automobil i dalje je beli, s udelom od 49 odsto, što je najveći udeo u svim regionima.

“Plavo i belo odražavaju sliku čistog, jednostavnog i održivog dizajna. Siva ima važnu ulogu kod električnih vozila, s jedinstvenim efektima kao što su neprozirne i svilenkaste boje, koje naglašavaju futurističku sliku novih tehnologija utemeljenih na internetu, uključujući automobile za zajedničko korišćenje i autonomne automobile. Novi električni automobili u automobilsku industriju unose nove vrednosti i dizajn boja”, istakla je Čiharu Matsuhara, šefica dizajna za Aziju i Pacifik.

Bela je i dalje omiljena boja među južnoameričkim potrošačima, zauzimajući tržišni udeo od 39 odsto. Taj trend traje već godinama. Među hromatskim bojama crvena i dalje osvaja srca Južnoamerikanaca, s tržišnim udelom od osam odsto, a slede je plava i bež.

Izvor: N1

0 komentara

Comments are closed.

TotalCar.rs je deo Burek.com mreže. Copyright© 2010-2012 Sva prava zadržana.
"Da sam pitao ljude šta žele, rekli bi mi - brže konje!" - Henri Ford (1863 – 1947)