Datum:

05.09.2015. 23:10

Autor:

totalcar.rs

Oznake:

,

Statistika:

0 komentara 2140 pregleda

Proizvođači automobila po pravilu vole da se hvale najnovijim tehnologijama koje se pojavljuju u njihovim modelima, međutim, novo istraživanje pokazuje da veliki broj kupaca modernih automobila retko koriste sve tehnološke novitete svojih vozila.

Istraživanje koje je sprovela agencija J.D. Power je pratilo 33 različite tehnologije koje se pojavljuju u novim automobilima i otrkilo da barem 20 posto mušterija ne koristi polovinu novih sistema u svakodnevnoj vožnji.

Među najređe korišćenim tehnologijama su sitemi za pomoć prilikom vožnje (43% vozača nikada ne koristi ovu funkciju), mobilni ruteri (38%); automatsko parkiranje (35%); hed-ap displej (33%); ugrađene aplikacije (32%).

Vozači su objasnili da ove tehnologije prosto nisu korisne, a da su se za njih odlučili samo zato što su u paketu sa ostalom opremom.

U Srbiji nažalost i dalje nije veliki broj automobila koji su opremljeni modernim tehnologijama, a mi vas pitamo koje nove sisteme biste najradije voleli da imate u svom vozilu?

1. Upozorenje na dolazak vozila iz mrtvog ugla

Ovaj sistem rešava dugo poznatu činjenicu da retrovizori nisu svevideći i na vreme vas upozorava na vozilo koje se krije u mrtvom uglu.

2. Upozorenje na slučajnu promenu trake

U Srbiju jedva da su stigle vibro-trake na prometnijim putevima, a novim automobilima one već nisu potrebne jer vas kompjuter upozorava ako zalutate u drugu traku.

3. Automatsko kočenje

Autonomni automobili i dalje nisu tu, ali su njihove tehnologije polako našle mesto u novim modelima. Kompjuteri su znatno brži od ljudskih refleksa, a savršena primena ovoga je sistem za automatsko kočenje.

4. Aktivni tempomat

Aktivni tempomat osim što vam odmara nogu, prilagođava brzinu automobila vozilu ispred sebe.

5. Upozorenje na zamor vozača

Veliki broj studija pokazuje da je jedan od glavnih uzročnika nesreća neispavanost vozača, a ovaj sistem pomoću kamera i senzora beleži budnost za volanom i upozorava na neophodni odmor.

6. Automatsko parkiranje

Mnogima je najveći problem za volanom parkiranje, a korisnici ove tehnologije zauvek mogu da dignu ruke sa volana.

7. Hed-ap displej

Projekcija osnovnih podataka poput brzine, nivoa goriva i stepena prenosa pred očima vozača mnoge podseća na kompjuterske igrice, međutim, ovaj sistem nije privukao veliki broj kupaca.

8. Adaptivni farovi

Najnoviji pametni farovi koji se prilagođavaju pogledu vozača između ostalog automatski detektuju nadolazeći saobraćaj i gase duga svetla.

Izvor: Moj auto

0 komentara

Comments are closed.

TotalCar.rs je deo Burek.com mreže. Copyright© 2010-2012 Sva prava zadržana.
"Da sam pitao ljude šta žele, rekli bi mi - brže konje!" - Henri Ford (1863 – 1947)