Datum:

28.02.2011. 19:00

Autor:

totalcar.rs

Oznake:

, , , ,

Statistika:

0 komentara 5530 pregleda

Vlada Srbije planira da promeni zakon o akcizama i primeni stari sistem, po kojem se akcize uvećavaju samo za iznos rasta cena na malo u prethodnoj godini.

To znači da na isti način povećanje važi i za dizel i za benzin, bez obzira na kvalitet goriva.

Prethodno je iz Evropske komisije stigla ocena da su odredbe kojima su uvedene više akcize na kvalitetnije gorivo koje stiže iz uvoza, u odnosu na manje kvalitetno koje se proizvodi u Srbiji, u suprotnosti sa odredbama Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju.

Predsednik AD Nafta Nebojša Atanacković kaže da bi primena takvog modela dovela do toga da najjeftinija goriva nešto poskupe, dok bi najskuplja pojeftinila.

On podseća da je bio protiv dvojnih akciza čim su uvedene i da je upozoravao na njihovu neusklađenost sa SSP-om, dodajući da su se akcize u Srbiji oduvek usklađivale sa rastom cena na malo, „sve dok se u njihovo formiranje nije umešala politika“.

“I dalje tvrdim da stvari ne mogu da se rade onako kako je urađeno sa akcizama, kada je za samo nekoliko sati, amandmanom jednog poslanika, bez ikakve računice određen njihov iznos. Ali, iako je to tada urađeno nasumično, sada imamo priliku da visinu akciza uskladimo sa rastom maloprodajnih cena, tako da sva dizel goriva imaju istu akcizu i sva benzinska goriva istu”, kaže on.

Atanacković navodi da je “prilikom donošenja prethodne odluke, argument vlasti bio da nije bilo dovoljno vremena za analizu, ali sada ima sasvim dovoljno vremena”, dodajući da očekuje da se cene različitih vrsta goriva približe posle uvođenja jedinstvene akcize.

Prema njegovim rečima, distributere derivata još niko iz Vlade nije konsultovao u vezi sa promenom akcizne politike, „kao što ih niko nije zvao ni kada su odlučili da uvedu dvojne akcize“.

Ukoliko bi se akcize zaista uskladile sa rastom cena na malo, kako je originalno i stajalo u predlogu zakona koji je Ministarstvo finansija dostavilo Narodnoj skupštini, akciza na sve vrste benzina iznosila bi 49,3 dinara, u odnosu na prošlogodišnjih 44,7, dok bi akciza za dizel bila povećana sa 30,47 na 33,6 dinara.

Izvor: Danas

0 komentara

Comments are closed.

TotalCar.rs je deo Burek.com mreže. Copyright© 2010-2012 Sva prava zadržana.
"Da sam pitao ljude šta žele, rekli bi mi - brže konje!" - Henri Ford (1863 – 1947)