Datum:

13.04.2015. 16:21

Autor:

totalcar.rs

Oznake:

, , , ,

Statistika:

0 komentara 3458 pregleda

Četvorostruki svetski šampion u reliju, Juha Kankunen, postavio je novi svetski rekord vozeći traktor Valtra T234 brzinom od 130 kilometara na sat.

U svetu automobilizma Finska je poznata po snežnim relijima, vrhunskim vozačima auto-trka i proizvođaču guma, kompaniji Nokian. Kada se u priču uključi i proizvođač traktora iz ove zemlje, Valtra, dobija se pobednički tim koji je u stanju da obori Ginisov brzinski rekord.

Za eksperiment je upotrebljen traktor Valtra T234, na kome nisu pravljene mehaničke modifikacije. Umesto toga, izvršene su izmene u fabričkom softveru kojim se upravlja radom motora i CVT menjača.

Nokian je u poduhvatu učestvovao sa specijalnim pneumaticima, Hakkapeliitta TRI, za koje u kompaniji kažu da su “prve zimske traktorske gume”.

Pozicija vozača bila je rezervisana za finsku automobilsku legendu, Juhu Kankunena, a kako su izgledale pripreme i postavljanje novog brzinskog rekorda, pogledajte u sledećem videu:

Ginisov rekord postavljen 19. februara na snegom prekrivenoj pisti jednog aerodroma u Finskoj. Precizno izmerena brzina iznosila je 130.165 km/h, dok je standardna maksimalna brzina ovog traktora u normalnim uslovima eksploatacije oko 50km/h.

Pista je duga 2,3 kilometra, od čega je pedesetak metara voženo najvećom brzinom. Sve ostalo je iskorišćeno za ubrzanje i kočenje.

Izvor: B92

0 komentara

Comments are closed.

TotalCar.rs je deo Burek.com mreže. Copyright© 2010-2012 Sva prava zadržana.
"Da sam pitao ljude šta žele, rekli bi mi - brže konje!" - Henri Ford (1863 – 1947)