Datum:

26.07.2011. 13:19

Autor:

totalcar.rs

Oznake:

, ,

Statistika:

0 komentara 7411 pregleda

Ukoliko se spremate na put svojim četvortočkašem morate uzeti u obzir osnovne postulate štedljive vožnje, ali i nastaviti da ih upražnjavate u svojoj svakodnevnoj vozačkoj rutini. Štedljiva vožnja se nameće kao jedina opcija održavanja troškova vožnje koliko je to moguće prihvatljivim. Korišćenjem štedljivih tehnika vožnje postaćete sigurniji vozač, vašem automobilu ćete produžiti životni vek, a bićete i opušteniji.

Bez naglih reakcija

Zaboravite na nagle i ishitrene reakcije. Uvek održavajte dovoljan razmak sa vozilima ispred vas, kako bi pravovremeno mogli da odreagujete na svaku nepredviđenu situaciju. U tom smislu gledajte da postepeno ubrzavate i kočite. Svako naglo ubrzavanje i kočenje drastično se odražava na potrošnju goriva vašeg automobila. Pored toga takve reakcije potencijalno mogu biti i opasne. Defanzivna vožnja ide ruku pod ruku sa štedljivom vožnjom. Poželjno bi bilo da u upotrebu ubacite i tempomat kako biste održavali brzinu konstantnom, nastojite da održavate obrtaje motora na 2.000 za dizelaše i 2.500 obrtaja za benzince.

Skinite nogu s gasa!

Ako vam je imperativ da uštedite na gorivu potrudite se da vozite ispod ograničenja. Umesto 130 km/h na autoputu vozite 100 km/h, umesto 80 km/h ograničite brzinu na 60 km/h, a gde je dopušteno 60 km/h vozite 50 km/h. Bićete malo sporiji, ali rezultati po pitanju potrošnje neće izostati.

Aerodinamičnost

Ukoliko imate krovni nosač koji ne koristite obavezno ga skinite. Kada vozite sa otvorenim prozorom i dostignete brzinu od 50km/h, zatvorite ga! Tako vaš automobil biva aerodinamičniji, pa samim tim troši manje goriva.

Lakši automobil – manja potrošnja

Lakši automobili troše manje, zato izbacite iz svog automobila nepotrebnu opremu, alat koji ne koristite i sav onaj krš koji svi nakupimo vremenom i nikako da ga se rešimo.

Pritisak u gumama

Što češće proveravajte pritisak u gumama. Osim što je nesigurna, vožnja na pneumaticima s niskim pritiskom čini vaš automobil većim potrošačem. Podatke o pritisku za odgovarajući tip guma možete pronaći u knjižici vašeg vozila ili na unutrašnjoj strani vozačkih vrata, kao i na benzinskim pumpama.

Pravilno održavanje

Morate biti svesni da automobili koji nisu uredno i pravilno održavani imaju veću potrošnju goriva. Redovno menjajte delove na vašem automobilu.

Pratite potrošnju

Dobri rezultati predstavljaju najbolju motivaciju, a kako biste uvideli prednosti štedljivih tehnika svaki put prilikom punjenja rezervoara resetujte brojač kilometara. Tako ćete najbolje da uvidite koliko kilometara više uspevate da prevalite upražnjavanjem štedljive vožnje. Sigurno ćete se prijatno iznenaditi.

Ugasite motor na semaforu

Ukoliko se na semaforu, ili u koloni, zadržite duže od jedne minute ugasite motor. Isplatiće vam se.

Smanjite doživljaj s klimom

Korišćenje klima uređaja, u zavisnosti od opterećenosti čitavog sistema, koštaće vas čak i do pola litre goriva na svakih sto kilometara. Umesto klime povremeno koristite običnu ventilaciju.

Izvor: Smedia

0 komentara

Comments are closed.

TotalCar.rs je deo Burek.com mreže. Copyright© 2010-2012 Sva prava zadržana.
"Da sam pitao ljude šta žele, rekli bi mi - brže konje!" - Henri Ford (1863 – 1947)