Datum:

04.11.2015. 16:24

Autor:

totalcar.rs

Oznake:

, , , ,

Statistika:

1 komentara 4143 pregleda

Iako je novi pravilnik o upotrebi zimskih guma stupio na snagu pre nekoliko godina, vozače još jednom podsećamo da je od 1. novembra 2015. do 1. aprila 2016. obavezna upotreba sve četiri zimske gume, ali samo ukoliko na kolovozu ima snega, leda ili poledice.

U slučaju da u navednom periodu nema padavina ili leda, dozvoljena je i upotreba pneumatika koji nisu predviđeni za zimu.

To znači da bi svako ko namerava da vozi automobil tokom zime bez obzira na vremenske uslove trebalo već ovih dana razmisli i isplanira kada i gde će zameniti gume, odnosno da ih nabavi ako ih nije kupio neke od prethodnih zima ili ako su stare istrošene.

Poštujući savete proizvođača guma i stručnjaka, da zimske gume ne treba koristiti dok se temperatura vazduha ne spusti ispod 7-8 stepeni Celzijusa, mnogi vozači će prolongirati zamenu pneumatika do poslednjeg trenutka, kako bi sačuvali zimske gume od preteranog habanja na nešto višim temperaturama.

Međutim, tako rizikuju da ih iznenadi naglo zahlađenje i snežne padavine, ali i da ih sačekaju gužve kod vulkanizera kada svi odjednom pohrle da montiraju zimske gume.

Osim toga, u prilog odluci da se već sada zamene letnje gume ide i činjenica da su u periodu koji je pred nama noćne i jutarnje temperature značajno niže od dnevnih i da se u nekim krajevima zemlje spuštaju i blizu nule.

Pokažimo da smo odgovorni

Aktuelni pravilnik omogućava onima koji iz ekonomskih ili bilo kojih drugih razloga nisu u prilici da nabave i montiraju zimske gume, da svoj automobil potpuno legalno koriste tokom zime i sa odgovarajućim letnjim gumama, naravno, ako to vremenski uslovi dozvoljavaju.

Takođe, postoji i jedan broj vozača koji ne žele da voze svoj automobil tokom snežnih padavina, ali bi ga vozili zimi kada je viša temperatura i suv kolovoz.

I oni zimu mogu da prođu sa letnjim gumama, pod uslovom da poštuju odredbe pravilnika.

Vozači su na taj način dobili veću slobodu u odlučivanju (što sa sobom povlači i odgovornije ponašanje), koju ne treba da zloupotrebljavaju pre svega zbog sopstvene ali i bezbednosti drugih vozača i pešaka.

Izvor: B92

1 komentar
  1. CELOGODIŠNJA BEZBEDNOST

    Dva seta se ispalte samo ko godišnje prelazi preko 20.000 km.
    Ko vozi manje, najbolje je imati kvalitetne “celogodišnje” gume sa pahuljom (Mišelin, Good Year,..), koje su bolje od zimskih (kada nema snega), i od letnjih (kad na kolovozi ima prljavštine, rizle, blata,… ili sneg padne kada mu vreme nije).

TotalCar.rs je deo Burek.com mreže. Copyright© 2010-2012 Sva prava zadržana.
"Da sam pitao ljude šta žele, rekli bi mi - brže konje!" - Henri Ford (1863 – 1947)