Datum:

22.07.2015. 13:00

Autor:

totalcar.rs

Oznake:

, , , ,

Statistika:

0 komentara 2806 pregleda

Automobili su već dugo jedno od glavnih prevoznih sredstava ogromnog broja ljudi, pa se danas život bez njih može činiti nezamislivim. Zato će ove jeseni u više od dve stotine evropskih gradova biti zabranjena upotreba svih motornih vozila na jedan dan. Zabrana se odnosi na centre gradova, a najveći koji u tome učestvuje je Stokholm.

Tako će putevi u centru Stokholma, kao i u drugim delovima ovog grada, uključujući i pojedine mostove, 19. septembra biti u potpunosti bez automobila. To i nije tako velika promena za ovaj grad, s obzirom da on obiluje mnoštvom ekološki orijentisanih inicijativa. Šveđani već sada važe za naciju koja ne vozi mnogo, već se radije opredeljuje za hodanje i javni prevoz, što je svrstalo Stokholm u jedan od najčistijih gradova Evrope. Autobusi u ovom gradu na raspolaganju su građanima 24 sata dnevno, a većina njih se kreće na neke od obnovljivih izvora energije. Ova zemlja aktivno kontroliše zagađenje, a 2010. godine proglašena je “najzelenijom” evropskom prestonicom.

“Zatvaranjem ulica za automobile na jedan dan daće ljudima ideju o tome kako naš lepi grad izgleda sa manje saobraćaja. Nadamo se da će građani Stokholma biti inspirisani da biraju alternativne načine transporta umesto automobilskog,” rekao je Daniel Helden, direktor saobraćajnog odeljenja ovog grada.

Stokholm je ranije primenjivao drastične mere, zabranom kompletnog saobraćaja na Evropski dan mobilnosti – projekat koji je trebalo da podrži održivost gradova u Evropi. Prestonice kao što su Lisabon i Budimpešta, kao i još 200 evropksih gradova, istog dana će zabraniti automobilski saobraćaj u određenim urbanim delovima.

0 komentara

Comments are closed.

TotalCar.rs je deo Burek.com mreže. Copyright© 2010-2012 Sva prava zadržana.
"Da sam pitao ljude šta žele, rekli bi mi - brže konje!" - Henri Ford (1863 – 1947)