Datum:

17.09.2013. 16:24

Autor:

totalcar.rs

Oznake:

, ,

Statistika:

0 komentara 2698 pregleda

Decenije konflikata i vojnih sukoba na Bliskom istoku dovele su do toga da bogati klijenti iz ovog regiona sve više kupuju specijalna blindirana vozila kako bi zaštitili sebe i članove svoje porodice.

Kako piše Al Arabiya prodaja blindiranih vozila na Bliskom istoku značajno je porasla u poslednje vreme. Kompanija Armoring Corporation iz Teksasa objavila je da je tokom poslednje tri godine prodala za 15 odsto više bilindiranih vozila na tržišta zemalja iz tog dela sveta.

Baza novih privatnih klijenata koji kupuju ovakve automobile obuhvata imućne direktore, bisnismene i vlasnike kompanija koji žele da se zaštite od mogućeg oružanog napada, ali i od eventualnog kidnapovanja.

“Kada imate dovoljno novca za tako nešto, nerazborito je ne uložiti ga u vašu bezbednosti i bezbednosti vaše porodice. Ako vaš biznis ili imovina vredi 10 miliona dolara, 200.000 dolara izdvojenih za automobil koji će vam sačuvati život predstavlja beznačajnu sumu”, objašnjava Džejson Forston (Jason Forston), potpredsednik kompanije Armoring Corporation.

Firme koje se bave proizvodnjom ovakvih vozila odlično posluju u zemljama kao što su Sirija, Libija, Irak, Liban, Jordan i Jemen. Procenjuje se da se u ovim državama godišnje proda oko 3.000 bilindiranih vozila.

U kompaniji Yaka iz Libana koja se bavi prodajom oklopljenih automobila kažu da oko 10 odsto njihovih klijenata na ovim tržištima čine privatni kupci, dok se u Siriji taj procenat penje između 50 i 70 odsto. Ako bi došlo do vojne intervenicije SAD u toj zemlji, očekuje se pravi bum prodaje.

“U tom slučaju, Sirija bi postala poput Iraka i stvorilo bi se tržište za dodatnih 1.000 do 1.500 vozila”, tvrde u firmi Yaka. Procena je načinjena na osnovu rezultata prodaje u post-konfliktnim zemljama poput Libije, Iraka i Avganistana.

Ipak, prilikom prodaje blindiranih automobila američkih kompanija postoji jedno ograničenje. O tome da li i kome može biti prodato jedno takvo vozilo poslednju reč daje američka vlada.

“Ako se proceni da se blindirani automobil može zloupotrebiti u ‘mračne svrhe’, uskraćuje se dozvola za podaju. Mi ne prodajemo naša vozila ‘lošim momcima'”, u kažu u teksaškoj kompaniji Armoring Corporation.

0 komentara

Comments are closed.

TotalCar.rs je deo Burek.com mreže. Copyright© 2010-2012 Sva prava zadržana.
"Da sam pitao ljude šta žele, rekli bi mi - brže konje!" - Henri Ford (1863 – 1947)