Datum:

11.01.2012. 16:48

Autor:

totalcar.rs

Oznake:

, , ,

Statistika:

0 komentara 6932 pregleda

Novi muzej sagrađen u čast Enco Ferarija biće otvoren u martu ove godine. ”Museo Casa Enzo Ferrari” nalazi se u italijanskom gradu Modena i biće posvećen istoimenom osnivaču legendarnog ”propinjućeg konjića”.

Dok je Ferrarijev muzej u Maranelu – inače udaljen samo pola sata – posvećen automobilima koje je napravio Ferrari, muzej u Modeni imaće naglasak na životu i delu Enca Ferarija. Zgrada obuhvata prostor od oko 5000 kvadratnih metara, a tu će se naći izložbeni primerci, galerija sa prestižnim automobilima, istorijski artefakti i memorabilije.

Tu je i digitalna arhiva koja obezbeđuje širok spektar crteža i dokumenata koji prikazuju automobilsku istoriju Modene. Konferencijska sala, mesto za izlaganje, kafeterija i knjižara upotpuniće ovo zdanje.

Smešten u blizini Maseratijeve fabrike, muzej je dizajnirala arhitektonska firma ”Budući sistemi”, a krov je oblikovan tako da predstavlja poklopac trkačkog automobila. Pored futuristički žute zgrade, ovaj kompleks sadrži i originalanu restauriranu kuću u kojoj je Enco Ferari rođen 1898. godine, kao i njegovu radionicu.

Okolina Modene poznata je kao ”Automobilska dolina” iz razloga što se tu nalaze neki od svetski poznatih proizvođača: pomenuti Maserati, De Tomaso i Ducati se nalaze u Modeni, Ferrari je u obližnjem Maranelu, Lamborghini i Pagani su takođe u blizini drevnog grada. Tu se nalaze i manje kompanije koje daju značajan doprinos imidžu ove regije.

”Casa Enzo Ferrari” muzej biće otvoren 365 dana godišnje, počevši od marta. Sasvim sigurno će imati značajan doprinos u kulturnom i industrijskom životu ove oblasti, koja je pravo utočište za sve ljubitelje (italijanskih) automobila.

0 komentara

Comments are closed.

TotalCar.rs je deo Burek.com mreže. Copyright© 2010-2012 Sva prava zadržana.
"Da sam pitao ljude šta žele, rekli bi mi - brže konje!" - Henri Ford (1863 – 1947)