Datum:

12.01.2011. 10:37

Autor:

totalcar.rs

Oznake:

, ,

Statistika:

0 komentara 6383 pregleda

Slovni znaci na novim registarskim tablicama muče vozače prilikom plaćanja parkinga sms porukom. Sistem ne prepoznaje latinična slova – đ, š, č, ć. Problem i telefoni bez srpske tastature

Smisao tablice za vozila je da bude čitka i da pruži informaciju – jedinstvenu registracionu oznaku automobila. Međutim, nove registarske tablice pomrsile su konce vozačima u Beogradu! Uvođenje latiničnih slova sa “kvačicom” otežava SMS plaćanje parkinga, jer softver beogradskog “Parking servisa” ne prepoznaje znakove – đ, š, č, ć.

Promena tablica je tek počela, pa je i broj vlasnika “problematičnih” registarskih oznaka zanemarljiv. Ipak, problemi su ih već stigli, jer kada “Parking servisu” pošalju poruku sa novim registarskim oznakama dobijaju odgovor da je nepravilno unet broj registracije i savet kako da plate uslugu parkiranja. A, kada se primena ove odredbe novog zakona o saobraćaju zahukta, neprijatnosti će biti neminovne ukoliko do tada ne dođe do prilagođavanja i usklađivanja sistema.

U “Parking servisu” priznaju da se softver tek uhodava, ali da očekuju da to uskoro bude rešeno.

– Latinična slova Đ, Ć, Č, Š, koja nisu uobičajena u evropskoj abecedi, naš sistem još ne prepoznaje – objašnjavaju u “Parking servisu”. – U pitanju je kompleksan problem jer i mobilni operateri ne mogu da obrade pomenute znakove. I oni i mi radimo na otklanjanju problema, a za to je potrebno desetak dana.

Dodatnu komplikaciju predstavlja to što mnogi vozači imaju mobilne telefone bez “srpske” tastature. Tako da i kada nadležni za naplatu parkiranja i operateri prilagode svoje sisteme, ostaje da vozači ponaosob “prilagode” svoje uređaje. To znači dodatni izdatak – kupovina mobilnog sa prilagođenom tastaturom. U “Parking servisu”, međutim, obećavaju da će se potruditi da ovakvim korisnicima u što skorijem roku daju uputstva na koji način će moći da plate parking, a da ne kupuju nove aparate.

– Naši kontrolori će u narednom periodu biti vrlo fleksibilni – obećavaju u “Parking servisu”. – Pre nego što nekome izdaju kaznu više puta će proveriti da li je poslao SMS. To, međutim, ne znači da će parkiranje biti besplatno. Oni koji nemaju mogućnost da ukucaju slova sa “kvačicom” u tom slučaju treba da kucaju najbliže onome u njihovoj registarskoj oznaci. Ako je u pitanju slovo Ž – Z, Š – S, Č – C …

Troškovi

Nove tablice važe sedam godina, a novinu u odnosu na stare predstavlja i to što se, uz doplatu, mogu birati posebna slova i brojevi. Troškovi za nova dokumenta ukupno iznose 4.400 dinara, 2.000 za tablice, 1200 za saobraćajnu dozvolu i 400 za nalepnicu uz još 800 ako menjate i isteklu vozačku dozvolu.

Ispravka dokumenata

Nove registracije zadaju muke i stanarima u zoniranim delovima Beograda. Njihove pretplatne karte za 2011. godinu važe za stare registratske tablice. Svako ko ima stanarsku kartu, a uzeo je nove tablice, mora što pre da se javi “Parking servisu” kako bi mu dokumenta bila ispravljena i da ne bi imao problema sa kontrolom. Stanarske karte sa starim registracijama ne važe za vozila na kojima su stare registarske oznake zamenjene novim.

Izvor: Novosti

0 komentara

Comments are closed.

TotalCar.rs je deo Burek.com mreže. Copyright© 2010-2012 Sva prava zadržana.
"Da sam pitao ljude šta žele, rekli bi mi - brže konje!" - Henri Ford (1863 – 1947)