Datum:

21.07.2011. 13:10

Autor:

totalcar.rs

Oznake:

, ,

Statistika:

0 komentara 5669 pregleda

Motociklisti spadaju u najugroženije učesnike u saobraćaju, a rizik da će poginuti u saobraćajnoj nesreći na ulicama Beograda 45 puta je veći u odnosu na vozače automobila, rečeno je danas na konferenciji o bezbednosti saobraćaja.

Koordinator za bezbednost motociklista pri Komitetu za bezbednost saobraćaja Vladimir Jevtić kazao je da je rizik da motociklisti učestvuju u saobraćajnoj nesreći u Beogradu veći 20 puta u odnosu na vozače putničkih automobila.

“Rizik da će motociklista poginuti je do 45 puta veći u odnosu na vozače putničkih automobila, a rizik da će biti teško povređen je 90 puta veći”, rekao je Jevtić na konferenciji u Medija centru.

Podsetivši na sinoćnju saobraćajnu nesreću u centru Beograda u kojoj je poginuo 24-godišnji mladić, Jevtić je rekao da u posljednje tri godine motociklisti čine šestinu poginulih u Srbiji. Jevtić je kao probleme koji su uzroci saobraćajnih nesreća izdvojio lošu obuku i edukaciju vozača.

“Mi i dalje u Srbiji nemamo kvalitetno obrazovanje. Imamo mlade vozače koji dolaze u posed jakih motocikla od 600 do 1.000 kubika za koje treba posebna obuka”, rekao je Jevtić i dodao da u Srbiji najviše ginu vozači koji imaju između 18 i 25 godina.

On je pozvao sve roditelje da prilikom kupovine mopeda i motocikala za decu saslušaju savete stručnjaka i posavetuju se o njihovom izboru. Predsednik Komiteta za bezbednost saobraćaja Milan Vujanić pozvao je premijera Mirka Cvetkovića i Vladu Srbije da javno govore o problemu bezbednosti saobraćaja i “zamolio građane da prestanu da se na putevima ubijaju bez ikakvog razloga”.

Vujanić je kao veliki problem u Srbiji istakao slobodnu prodaju predmeta koji mogu da ugroze bezbednost saobraćaja, kao što su kočnice za pojaseve, “lovci za radare” i drugo. On je ukazao i na problem saobraćajnih znakova i izrazio očekivanje da će se vlast angažovati da se “znakovi, odnosno pravila igre postave tako da svima budu jasna”.

Izvor: Beta

0 komentara

Comments are closed.

TotalCar.rs je deo Burek.com mreže. Copyright© 2010-2012 Sva prava zadržana.
"Da sam pitao ljude šta žele, rekli bi mi - brže konje!" - Henri Ford (1863 – 1947)