Datum:

21.04.2011. 19:22

Autor:

totalcar.rs

Oznake:

, ,

Statistika:

1 komentara 10635 pregleda

Ekipa serijala „Gradimo veće i bolje” internacionalnog „Diskaveri” kanala poistovećuje most preko Ade Ciganlije sa pravim tehnološkim čudom i predstavlja ga kao simbol jedne nove, ujedinjene Srbije. U svojim razmišljanjima koje je objavio na internet prezentaciji Deni Forster, vođa ekipe i arhitekta s Univerziteta Harvard, konstatuje da je u našoj prestonici trenutno u toku najveća operacija zavarivanja u Evropi i da je ovaj most verovatno najveći projekat ikada u istoriji Srbije.

– Most će imati šest saobraćajnih traka, pešačke i biciklističke staze, kao i infrastrukturu za šinski metro koji Beograd još nema. Kad bude završen, krajem ove godine, most preko Save postaće najširi ikada napravljen te vrste, sa pilonom i kosim kablovima – predstavlja Forster.

On dodaje da su mladi arhitekti pre projektovanja mosta bili u dilemi da li jedna strana mosta sme i može biti teža od druge?

– Gledajući dole, sa pilona, možemo videti da je on usidren u špic Ade Ciganlije, ali primetno je da se kula ne nalazi na sredini reke. Od pilona do druge obale ima otprilike dve trećine dužine mosta. Ta asimetrija je bila pravi izazov za inženjere koji su morali da odgovore na pitanje da li će jedna strana mosta biti teža od druge i da li će pilon biti kao momak koji u jednoj ruci nosi kofer a u drugoj sendvič – slikovito opisuje Forster, koji se očigledno i sam našao u čudu gledajući simetriju mosta.

Osim tehničkih karakteristika, Forster je celu priču smestio u jedan specifičan istorijsko-politički kontekst. Nije se libio da spomene i događaje od pre deset godina, NATO bombardovanje, Slobodana Miloševića, stavljajući naglasak na trenutak u kom se most gradi i povezujući to sa snažnom željom Srbije da ipak ide napred uprkos ne baš svetloj prošlosti.

Ekipa Diskaverija u Beogradu

– Kada pomislite na Srbiju, šta vam prvo pada na pamet? Može biti neki ratni zločinac? Luda erupcija etničkog čišćenja? U redu, Slobodan Milošević je sada mrtav, a Srbi žele napred. U Beogradu se pre 11 godina desilo bombardovanje koje je trajalo 72 dana a i dalje traje period obnove infrastrukture i privlačenja stranih investicija. I to, osim ostalih projekata, znači i gradnja mosta preko Save – konstatuje Forster.

Nedavno je predstavljen i trejler ove epizode kojim u jednom trenutku dominira prelepa beogradska razglednica snimljena sa mosta. Vidi se Hram Svetog Save, vijori se srpska trobojka, a most se rečima i slikom upoređuje sa pravim dostignućem na ivici verovatnoće, kako ga Forster inače i opisuje u svom širokom ekspozeu na internet-sajtu. Utisak je da će u svet otići lepa slika Srbije koja uprkos krizi pokušava da ide napred. Deni Forster i ekipa emisije „Gradimo veće i bolje” su upravo na taj način želeli da nas predstave.

U petak na „Diskaveriju” Amerika

Gledaoci kanala „Diskaveri” u Americi prekosutra će i premijerno videti petu epizodu novog serijala koja je snimljena sredinom novembra u Beogradu. Ona bi trebalo polovinom maja da stigne i na evropsko tržište, ali tačan datum emitovanja još nije poznat.

Izvor: Blic

1 komentar
  1. Ratko M

    Bacene pare! Za te pare mogli smo da sagradimo dva mosta. to nam je bilo prakticnije i potrebnije u ovom trenutku…Ovaj most prestavlja na neki nacin i karakter naseg naroda, Kao kad Srbin gradi kucu od 5 spratova,samo da bude vece i lepse od komsijine,nije bitno sto je nikad nece zavrsiti i sto nece sve te prostorije koristiti…
    I sta ima da se pominje Milosevic i ratni zlocini… Bolesnici sa zapada ostavite nas na miru! Najvece zlocine u istoriji ste vi pocinili a nas nesto prozivate….

TotalCar.rs je deo Burek.com mreže. Copyright© 2010-2012 Sva prava zadržana.
"Da sam pitao ljude šta žele, rekli bi mi - brže konje!" - Henri Ford (1863 – 1947)