Datum:

06.06.2017. 16:20

Autor:

totalcar.rs

Oznake:

,

Statistika:

0 komentara pregleda

Jedan od najubedljivijih argumenata koji ide u prilog uvođenju autonomnih vozila jeste povećanje bezbednosti u vožnji i smanjenje broja stradalih na putevima. Ipak, postavlja se pitanje kako će kompjuter u automobilu reagovati u situacijama kada je nesreća neizbežna i kada bude morao da bira koga će od dva ugrožena učesnika u saobraćaju spasiti, a koga “žrtvovati”.

U auto-industriji gotovo da ne postoji dilema oko toga da su “automobili bez vozača” budućnost. Skoro svi veliki svetski proizvođači rade na razvoju tehnologije za autonomnu vožnju, a na istom zadatku su i IT giganti poput kompanije Google. 

I dok inženjeri i naučnici hladno i proračunato izvršavaju svoje tehničke zadatke, najviše nedoumica izaziva moralna dilema pred kojom će se jednog dana u budućnosti naći računari koji upravljaju samovozećim automobilima, ali i pravno pitanje ko će biti odgovoran ako neko bude povređen ili pogine u saobraćajnoj nesreći. 

Na takva i slična pitanja još uvek ne postoje konkretni odgovori, iako se u javnosti i medijima o ovim problemima sve češće diskutuje. Pojedini mediji idu tako daleko u razmatranju ove teme, da navode drastične primere poput onog kada auto bez vozača mora da odluči da li da izbegne grupu dece koja su se našla na putu tako što će naglo skrenuti i udariti u neku čvrstu prepreku usmrtivši ili teško povredivši putnike koji se nalaze u vozilu. 

Da bi kompjuter u automobilu bez vozača mogao da donese takvu odluku u deliću sekunde, morao bi da ima sve relevantne informacije ali i veoma razvijen softver koji će se izboriti sa svim mogućim scenarijima konkretne saobraćajne nesreće – pre nego što se ona uopšte i dogodi. 

Pa čak i tada, možda će morati da odlučuje o tome da praktično ubije ljudsko biće. 

Kao što je već rečeno, ovakva pitanja i dalje su bez pravog odgovora, ali nisu prepreka da se nastavi sa razvojem tehnologija samovozećih automobila. Motivacija za uvođenje u saobraćaj autonomnih vozila je veoma jaka i statistički opravdana. 

Naime, samo u SAD u saobraćajnim nezgodama na putevima godišnje pogine oko 30.000 ljudi, dok u svetu taj broj prelazi 1.000.000. U ogromnoj većini slučajeva, ove nesreće su izazvane ljudskim faktorom. 

Kada se čovek izbaci iz te jednačine, očekuje se da će se broj poginulih u drumskom saobraćaju dramatično smanjiti. A ko bi se uopšte usudio da se suprotstavi takovom boljitku za čovečanstvo?

Izvor: B92

0 komentara

Comments are closed.

TotalCar.rs je deo Burek.com mreže. Copyright© 2010-2012 Sva prava zadržana.
"Da sam pitao ljude šta žele, rekli bi mi - brže konje!" - Henri Ford (1863 – 1947)