Datum:

01.08.2020. 21:05

Autor:

totalcar.rs

Oznake:

, , , ,

Statistika:

0 komentara pregleda

Najeftiniji “Tesla” je oko 35.000 evra. Za taj novac možete kupiti već sada dosta drugih električnih automobila na tržištu. Pojedini modeli, a da se ne radi o jeftinim kineskim koji koštaju i manje od 10.000 dolara, sada se već mogu naći za dvadesetak hiljada evra. Pa ipak, kada uporedite isti automobil sa pogonom na benzinski ili dizel motor lako je uočljivo da je cena veća i za 100 odsto i više kod nekih modela.

Ali, jedna osiguravajuća kuća iz Engleske, “Dajrekt lajn grup” je sve lepo stavila na papir, uzela računar u ruke, unela sve stavke i došla do zapanjujućeg saznanja: Već sada je jeftinije biti vlasnik elektromobila nego iste vrste vozila sa klasičnim pogonom!

Oni su u svom istraživanju kao glavni parametar uzeli “životni vek automobila”, koji je u Engeskoj 14 godina (šta mislite koliki je kod nas?) i matematički dokazali da su elekromobili jeftiniji! Čak nisu uzimali ni početne subvencije koje svaka država daje za nabavku električnih vozila!

Oni su uzeli po pet električnih i pet automobila sa klasičnim podacima ukalkulisali njihove nabavne cene, troškove registracije, osiguranja, troškove održavanja, prosečnu pređenu kilometražu i cenu goriva po pređenom kilometru.

Došli su do zapanjujućih rezultata. Tako će elektroautomobil nabavljen ove godine do kraja svog radnog veka koštati vlasnika 52.133 funte! Istovremeno automobil sa benzinskim motorom će vlasniku pružiti zadovoljstvo koje će ga koštati 53.625 evra!

– Ovo je uzbuđujuće doba koje nam donose elektromobili kojih je i sve više na drumovima pa će im i cena padati – kaže Nil Ingram šef motorprodukt odeljenja Dajrekt lajna – Naša analiza pokazuje i da će se ubrzati zabrane korišćenja vozila sa klasičnim pogonom u narednih 15 godina. Jer, nema više ni ekonomskog opravdanja zašto koristiti neka druga, a ne ekološka vozila.

Ipak, ima i onih koji s pravom podsećaju da još nisu rešena dva ključna pitanja – autonomije vozila i vremena punjenja koje je još uvek predugačko.

(Foto: “Reno”)

Izvor: Novosti

0 komentara
Ostavi komentar
Ime (*)

E-mail (*)

Komentar

TotalCar.rs je deo Burek.com mreže. Copyright© 2010-2012 Sva prava zadržana.
"Da sam pitao ljude šta žele, rekli bi mi - brže konje!" - Henri Ford (1863 – 1947)