Datum:

18.10.2015. 23:28

Autor:

totalcar.rs

Oznake:

,

Statistika:

0 komentara 2850 pregleda

Folksvagen se kroz dve do tri godine može oporaviti od skandala sa manipulacijom vrednostima izduvnih gasova, smatra novi generalni direktora kompanije Matijas Miler, koji je govorio nakon predstavljanja plana o opozivu 8,5 miliona vozila opremljenih spornim softverom u Evropskoj uniji.

“Imamo dobre šanse da kroz dve do tri godine ponovo zasijamo”, izjavio je Miler pred Folksvagenovim menadžerima u Lajpcigu, prenosi Rojters.

Iz VW-a je saopšteno juče da će povući 8,5 miliona automobila u EU, nakon što mu je to naložio nemački regulatorni organ KBA. Folksvagen je prethodno objavio da je tim problemom pogođeno oko osam miliona vozila u EU.

Povlačenje dodatnih 500.000 vozila je, prema izjavi jednog od portparola kompanije, “dobrovoljno”, ali on nije znao da kaže da li ovi modeli takođe sadrže sporni softver.

Ovaj opoziv, uključujući povlačenje 2,4 miliona vozila u Nemačkoj bi, prema procenama KBA, trebalo da počne naredne godine i biće “obavezan”, što znači da vozači neće moći izabrati da li će ili neće dovesti svoje automobile i kombije na servisiranje.

Opoziv ukupno 11 miliona VW-ovih automobila širom sveta, za koje je ta kompanija pre mesec dana priznala da ih je opremila softverom za manipulaciju vrednostima izduvnih gasova, biće najveći u istoriji jedne pojedinačne automobilske kompanije, odnosno nalik Tojotinom opozivu iz 2009/2010. godine od preko 10 miliona vozila zbog problema sa nekontrolisanim ubrzanjem, ocenjuje Rojters.

Pojedini analitičari tvrde da skandal može koštati VW čak 35 milijardi dolara, što bi otišlo na popravku vozila, regulatorne kazne i tužbe, prenosi britanska agencija.

Izvor: Moj auto

0 komentara

Comments are closed.

TotalCar.rs je deo Burek.com mreže. Copyright© 2010-2012 Sva prava zadržana.
"Da sam pitao ljude šta žele, rekli bi mi - brže konje!" - Henri Ford (1863 – 1947)