Datum:

10.02.2015. 22:28

Autor:

totalcar.rs

Oznake:

, , ,

Statistika:

0 komentara 3900 pregleda

Ministarka saobraćaja Zorana Mihajlović izjavila je da kineske kompanije nisu odustale od planirane koncesije na Koridoru 11, ali da traže određene dodatne garancije u vezi sa frekvencijom saobraćaja.

Kineske kompanije nisu odustale od planirane koncesije na Koridoru 11, već traže dodatne garancije po pitanju frekvencije saobraćaja na tom putnom pravcu, izjavila je danas potpredsednica vlade i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović.

“Mi smo se opredelili za koncesiju, imamo strane i domaće konsultante izabrane na javnom pozivu, koji su odredili tačno koje su deonice koliko isplative. Pokrenuli smo proces davanja koncesije i ovo je prva, a ne završna faza”, rekla je Mihajlović dodajući da bi već za dve ili tri nedelje mogao da bude napravljen izveštaj o pregovorima sa Kinezima.

Predmet koncesije je izgradnja i održavanje dela Koridora 11 od Surčina do Obrenovca u dužini od 17,6 kilometara i od Preljine do Požege u dužini od 30,9 km, kao i upravljanje, održavanje i korišćenje deonice od Obrenovca do Preljine duge 103 km.

Dve kineske kompanije su prošle pretkvalifikacioni postupak – “Čajna roud and bridž korporejšn” (CRBC) i “Šandong haj-spid grup”, a rok za dostavljanje koncesionih ponuda je istekao 5. februara.

Mihajlović je rekla novinarima u vladi da će komisija nastaviti rad, bez obzira što kineske kompanije nisu zvanično predale svoju ponudu, s obzirom da su predale određena pisma modifikacije i problema koje vide.

“Naravno oni najviše problema vide u frekvenciji saobraćaja tražeći određene dodatne garancije. Razgovaraćemo u narednom periodu i vlada će zauzeti stav o platformi tih razgovora”, kazala je Mihajlović.

Ona je istakla da se Srbija opredelila za drugačiji model finansiranja izgradnje puteva dođući da je najlakše je uzeti kredit i zadužiti se.

“Niko nije odustao od koncesije – ovo je tek prva faza”, poručila je Mihajlović.

Kako je rekla, ministarstvo neće čekati mesece, godinu ili raspisivati neke nove pozive, već bi moglo da ima izveštaj o razgovorima sa kineskim kompanijama već za dve ili tri nedelje kako bi se znalo dokle se stiglo po tom pitanju.

Izvor: Novosti

0 komentara

Comments are closed.

TotalCar.rs je deo Burek.com mreže. Copyright© 2010-2012 Sva prava zadržana.
"Da sam pitao ljude šta žele, rekli bi mi - brže konje!" - Henri Ford (1863 – 1947)