Datum:

18.06.2017. 23:03

Autor:

totalcar.rs

Oznake:

, , ,

Statistika:

0 komentara pregleda

Mnogo toga se pokušalo u nastojanjima da sabijeni vazduh u gumenom omotaču poznat kao automobilski pneumatik dobije modernijneg naslednika.

Michelin je u tim nastojanjima predstavio svoju viziju pneumatika budućnosti koji nema sabijeni vazduh u sebi. Njihova guma budućnosti se zasniva na strukturi saća slično procesu rasta tkiva ili mreži korala.

Osim što se može formirati putem 3D štampača (pogledati video) prototip Michelinovog pneumatika ima i mogućnost da komunicira sa vozilom, da komunicira sa drugim pneumaticima u blizini i da menja gaznu površinu u odnosu na uslove puta koje detektuje ili koji su mu “prijavljeni” od pneumatika u okruženju.

Dakle, nema iznenađenja i klizavog kolovoza!

Inače pneumatik je naravno biološki razgradiv i potpuno ekološki što svakako nije mala stvar znajući da otpadne gume čine jednog od najvećeg protivnika životne sredine.

Kako kažu u Michelinu, ovakav pneumatik nije daleka budućnost već realnost koja nas očekuje za najduže 20 godina.

Iako smo skoro sve saznali, jednu možda najvažniju stvar nismo! Kako sprečiti atmosferski uticaj, blato, led i ostale nečistoće da se umešaju u ovu savršenu gumeno-informatičku strukturu.

Izvor: Vrele gume

0 komentara

Comments are closed.

TotalCar.rs je deo Burek.com mreže. Copyright© 2010-2012 Sva prava zadržana.
"Da sam pitao ljude šta žele, rekli bi mi - brže konje!" - Henri Ford (1863 – 1947)