Datum:

29.07.2012. 23:41

Autor:

totalcar.rs

Oznake:

, ,

Statistika:

0 komentara 3333 pregleda

Moderni automobili uskoro bi mogli postati jedan veliki vazdušni jastuk, jer proizvođači u želji da naprave što bezbednije vozilo ne štede kada je ovaj vid bezbednosti u pitanju.

Kako gotovo više da nema mesta u automobilu gde se ne nalazi po jedan vazdušni jastuk, inženjeri nemačkog “Mercedesa” došli su na ideju da iste ugrade u sigurnosne pojaseve na zadnjem sedištu nekog budućeg luksuznijeg modela, najverovatnije “S klase”.

Projekat pod nazivom “BeltBag” predstavlja vazdušni jastuk koji bi bio smešten sa unutrašnje strane sigurnosnog pojasa, a koji bi se u slučaju nesreće naduvao i na taj način smanjio pritisak koji klasičan pojas vrši na grudni koš putnika.

“BeltBag” bi se punio specijalno namenjenim gasom, kako ne bi došlo do eventualnih povreda putnika usled korišćenja klasičnih pirotehničkih punjenja standardnih vazdušnih jastuka.

Tako naduvani pojas imaće veću površinu (oko tri puta veću od uobičajenog pojasa) i time dodatno doprineti sigurnosti putnika. Ovi jastuci se neće ugrađivati u pojaseve na prednjim sedištima, jer je potreban nivo zaštite putnika koji na njima sede omogućen korišćenjem klasičnih vazdušnih jastuka.

“Mercedes” je ovaj patent prikazao još 2009. godine, a njegova prva praktična primena može se očekivati već naredne godine u pomenutoj “S klasi”.

Inače, “Mercedes” nije izumitelj ovog sistema, jer je Ford na modelu “Eksplorer” prošle godine primenio ovaj bezbednosni sistem.

Izvor: Moj auto

0 komentara

Comments are closed.

TotalCar.rs je deo Burek.com mreže. Copyright© 2010-2012 Sva prava zadržana.
"Da sam pitao ljude šta žele, rekli bi mi - brže konje!" - Henri Ford (1863 – 1947)