Datum:

25.11.2012. 23:23

Autor:

totalcar.rs

Oznake:

,

Statistika:

0 komentara 4563 pregleda

Ime Mercedes sinonim je za kvalitetne automobile još od početka 20. veka. Na vrhu game luksuznih limuzina nemačkog proizvođača već 40 godina nalazi se čuvena S klasa.

Iako je zvanično ime dobila tek 1972. godine, S klasa ili Sonderklasse (posebna klasa) svoje korene ima još u modelu 220 iz 1951, kada je obnovljena posleratna proizvodnja. 

Od tada pa do današnjih dana, kroz sedam generacija, Mercedes je prodao više od 3,5 miliona primeraka ovog top modela, čime je S klasa postala najprodavanija luksuzna limuzina na svetu. 

Mercedes S klase i njegovi prethodnici ne samo što su predstavljali vrhunac tehnoloških dostignuća koje su razvijali inženjeri nemačkog proizvođača, već su na njima prezentovane različite, mahom pionirske, tehnologije i sistemi, pre svega na polju siurnosti, koje su kasnije primenjivane i u drugim modelima iz game.

Kao što smo već rekli, počeci S klase veziju se sa model 220. Ovaj automobil proizvodio se u različitim verzijama do 1959. godine. 

Od 1956. model dobija sufiks “S” kako bi se naglasio njegov moćni šestocilindrični motor. Zahvaljujući poboljšanom ubrizgavanju goriva, 1959. godine pojavljuje se još snažnja verzija koja je imala oznaku 220 SE.

Nova generacija koja se pojavila iste godine ostaće upamćena po takozvanim zadnjim “perajama”. Mercedes je na krajevima automobila dizajnirao ova posebna ispupčenja kako bi vozačima olakšao orijentisanje prilikom parkiranja. 

Ujedno, ovaj model je i prvi serijski automobil na kojem su primenjene “zone gužvanja” na konstrukciji, kako bi se poboljšala sigurnost putnika prilikom sudara. 

Verzija 300 SE, koja se pojavila 1961. imala je prvo vazdušno ogibljenje i novi automatski menjač koji je razvijen u Mercedesu. Godine 1968. paletu motora upotpunila je i V8 jedinica, koja se ugrađivala u model 300 SEL 6.3, nudeći sportske performanse u luksuznom pakovanju.

Mercedes S klase (1972-1980.)

Model koji se pojavio 1972. godine prvi je Mercedes koji je zvanično dobio oznaku “S-klasa”. Ovaj automobil poznat je po tehnološkim inovacijama koje će se kasnije standardno primenjivati na većini drugih automobila. 

Jedna od njih je ABS sistem koji sprečava blokadu točkova prilikom kočenja. Pored toga, u Mercedes S klase prvi put je ugrađen neprobojni rezervoar za gorivo u slučaju sudara. 1978. godine, Mercedesova S klasa postaje prvi serijski automobil sa turbo-punjenim dizel motorom.

Mercedes S klase (1979-1991.)

Druga generacija Mercedesa S klase, koja je predstavljena 1979. godine donosi dalja tehnološka unapređenja, poput vazdušnog jastuka. 

To je i prvi model na kojem je Mercedes umesto tradicionalnih, hromiranih primenio nove plastične branike koji se mogu elastično deformisati i vratiti u prvobitni oblik prilikom manjih udaraca kod parkiranja vozila.

Mercedes S klase (1991-1998.)

Mercedes je u trećoj generaciji S klase, koja se pojavila 1991, počeo da ugrađuje V12 motor kao i ESP sistem (elektronsku kontrolu stabilnosti). 

Godine 1996, S klasa dobija i BAS sistem (asistenciju pri kočenju).

Mercedes S klase (1998-2005.)

Sledeća generacija, predstavljena 1998. godine, donosi novi elektronski kontrolisani sistem oslanjanja, Active Body Control, koji smanjuje naginjanje karoserije u krivinama, kao i opcioni 4MATIC pogon na sva četiri točka. 

Poboljšanje pasivne bezbednosti dolazi sa verzijom iz 2002. godine, kada se uvodi automatski sigurnosni sistem, Pre-Safe, koji prilagođava sedišta i sigurnosne pojaseve kada detektuje mogućnost sudar.

Mercedes S klase (2005- )

Aktuelna, peta generacija Mercedesa S klase predstavljena je 2005. godine, a planirano je da bude zamenjena 2013. 

Pored novog, agresivnijeg izgleda i poboljšanja na polju komfora u kabini, uvode se brojni napredni sistemi kao što je Night View Assist, koji pomaže vozaču da detektuje predmete i pešake u mraku, zatim sistem upozorenja na vozilo koje se nalazi u “mrtvom uglu”, sistem koji upozorava vozača o napuštanju saobraćajne trake kojom se njegov automobil kreće… 

Najnovija S klasa unapređena je i kada je reč o ekološkim karakteristikama, kroz verzije S400 Hybrid, S 350 BlueTEC i S 500 BlueEFFICIENCY. Od 2011. godine u ponudi je i model S 250 CDI sa četvorocilindričnim turbo-dizel motorom i prosečnom fabrički deklarisanom potrošnjom od 5,7 l/100 km, čime je S klasa postala najštedljivija luksuzna limuzina na tržištu. 

Izvor: B92

 

0 komentara

Comments are closed.

TotalCar.rs je deo Burek.com mreže. Copyright© 2010-2012 Sva prava zadržana.
"Da sam pitao ljude šta žele, rekli bi mi - brže konje!" - Henri Ford (1863 – 1947)