Datum:

28.05.2013. 10:22

Autor:

totalcar.rs

Oznake:

,

Statistika:

0 komentara 3486 pregleda

Mercedes pregovora o prodaji svoja četiri predstavništva u Nemačkoj, kao deo novog plana kojim taj proizvođač želi da smanji troškove, piše Rojters. Prema istom izvoru, osim pomenuta četiri, u kasnijem periodu Mercedes bi mogao da prepusti vlasništvo i nad nekim od predstavništava u Evropi.

Oko polovine prodaje Mercedesovih automobila na nemačkom tržištu odvija se kroz sopstvenu prodajnu mrežu koju čini 98 predstavništava, dok se konkurenti, poput Audija i BMW-a više oslanjaju na samostalne dilere koji imaju licencu za prodaju automobila ovih proizvođača.

Izvršni direktor Mercedesa, Diter Ceče (Dieter Zetsche), obećao je da će različitim potezima svojoj kompaniji uštedeti 2 milijarde evra. Prema neimenovanom izvoru na koji se poziva Rojters, deo troškova biće skresan upravo zahvaljujući smanjenju prodajne mreže nemačkog proizvođača.

Rojtersov izvor tvrdi da Mercedes za sada pregovara o prodaji dva predstavništva koja se nalaze u severnom delu Nemačke, kao i još dva koja su locirana na zapadu te zemlje. Ove prodajne centre preuzeli bi samostalini dileri, a jedna od zaintersovanih firmi navodno je Penske Automotive Group, koja je nedavno kupila neka od BMW-ovih prodajnih salona u Italiji.

Ako bi ovaj plan doneo zadovoljavajuće finansijske rezultate, isti recept bi se primenio i na neka druga predstavništva Mercedesa u Evropi.

Sa druge strane, u nemačkom proizvođaču kažu da za sada nemaju konačan plan restrukturiranja svoje dilerske mreže u toj zemlji, ali da razmatraju različite opcije.

Najava moguće prodaje pojedinih Mercedsovih predstavništava u toj zemlji, ali i u Evropi, baca novo svetlo na vest koja se protekle nedelje pojavila u nekim našim medijima.

Podsećamo, prema informacijama koje je tada preneo portal Mondo, kompanija koja godinama predstavlja jednu od vodećih u automobilskoj industriji na ovim prostorima, planira da ode iz Srbije zbog ekonomske krize.

Ljudi iz Mercedes-Benza Srbija i Crna Gora sa kojima smo razgovarali uveravali su nas da su ove informacije netačne. Za 20. maj najavljeno je i zvanično saopštenje ali do ovog trenutka ta kompanija se još uvek nije oglasila.

Izvor: B92

0 komentara

Comments are closed.

TotalCar.rs je deo Burek.com mreže. Copyright© 2010-2012 Sva prava zadržana.
"Da sam pitao ljude šta žele, rekli bi mi - brže konje!" - Henri Ford (1863 – 1947)