Datum:

11.12.2016. 23:14

Autor:

totalcar.rs

Oznake:

, , , ,

Statistika:

0 komentara pregleda

Automobilski proizvođači nastavljaju da se bore na različitim poljima. Posle „rata“ ko će napraviti snažniji ali i ekonomičniji motor, sada se selimo na područje farova, odnosno svetala koje je među važnijima za bezbednost vozača.

Audi se već godinu-dve hvali svojim Matriks svetlima koji bi trebalo da predstavljaju budućnost, a slično razmišljaju i u BMW-u koji ulažu u lasersku tehnologiju. Sa druge strane, Mercedes se predstavio potpuno novu tehnologiju koju je nazvao „Digitalno svetlo“ („Digital light“). Sa novim svetlima imali smo priliku da se upoznamo na konceptu „mercedes F015“, ali nemački brend tada nije želeo da otkrije tajnu već je samo najavio da „koncept koristi revolucionarna svetla“.

A, šta je to toliko revolucionarno u „Digitalnom svetlu“? Recimo da se svako svetlo sastoji od milion mikroogledala (kontroliše ih mikročip) koje mogu da pojačaju intenzitet svetla ili da usmere snop svetla u zavisnosti od realnih uslova na putu. Na primer, kada svetla „prepoznaju“ pešaka, ona će ga obasjati tako da će vozač imati dovoljno vremena da zaustavi automobili ili nekim drugom manevrom izbegne nesreću. Međutim, svetla neće obasjati lice i oči pešaka, kako ga ne bi zaslepila ili uplašila, već će osvetili telo ispod vrata. Svetla će, inače, informacije dobijati iz kamera i radara postavljenih na automobilu.

Naravno, to nije sve – „digitalno svetlo“ može da se koristi i kao HD projektor! Ideja je da svetla projektuju upozorenja na put i da tako vozača vizuelno obaveste od potencijalnim problemima ili opasnostima („stop“ znak, pahuljica za led na putu, upozorenje na radove na putu…). Svako svetlo ima četiri svetleća tela, od kojih se svaki sastoji od 1.024 LED-ova, što daje ukupnu sumu od 8.192 diode.

Tehnologija se već mesec dana testira u realnim uslovima i očekuje se da će početak serijske proizvodnje, odnosno ugrađivanja, početi krajem 2017. godine.

Izvor: Moj auto

0 komentara

Comments are closed.

TotalCar.rs je deo Burek.com mreže. Copyright© 2010-2012 Sva prava zadržana.
"Da sam pitao ljude šta žele, rekli bi mi - brže konje!" - Henri Ford (1863 – 1947)