Datum:

28.05.2013. 1:50

Autor:

Ivan Minić

Oznake:

, , , ,

Statistika:

0 komentara 17332242 pregleda

Ekipa TotalCar-a učestvovala je juče u Mercedes-Benz Star Experience, na NAVAK stazi u Subotištu. Karavan Mercedes-Benz vozila je 01. maja krenuo iz Štutgarta sa prvim zaustavljanjem u Mađarskoj potom u Sloveniji i Ruminiji, a poslednjih nekoliko dana proveli su na Nacionalnoj Vozačkoj Akademiji.

Posle kratkog upoznavanja sa pravilima i ekipom nemačkih inžinjera koja je koordinirala ceo događaj, podelili smo se u četiri grupe, tako da poligoni budu maksimalno iskorišćeni. Četiri grupe polaznika, četiri različita segmenta, četiri grupe Mercedesovih automobila koje je trebalo probati.

1. Drumska vožnja:

Naš prvi zadatak podrazumevao je drumsku vožnju i upoznavanje sa CLA modelom u nekoliko paketa opreme, kao i novom E klasom. Vozili smo van poligona po okolnim mestima, smenjujući se u raznim vozilima kao vozači i suvozači tako da smo za 50km svi odradili sve uloge u svim vozilima barem po 10ak kilometara, a posebno lep utisak je ostavila divna priroda oko Obedske bare pored koje smo prošli.

navak02

CLA je ostavio izuzetno dobar utisak. Prosto je neverovatno koliko prostora nudi u tako malom pakovanju, spolja je zaista prelep, a enterijer je odličan čak i u osnovnoj opremi, dok u višim paketima ne zaostaje ni za mnogo skupljim modelima. U kombinaciji sa automatskim menjačem, automobil se u vožnji ponaša neverovatno živahno i predstavlja pravog malog sportistu.

2. Offroad poligon:

Posle drumske vožnje prešli smo na SUV segment i naše društvo postali su Mercedes-Benz ML250, ML350 i GLK koje smo testirali na NAVAK-om off road poligonu. Iako je delovao kao igračka, GLK se pokazao izuzetno, i uprkos mnogo manjem klirensu nego modeli ML, bez problema savladao sve prepreke, osim vodene, koju smo što se ovog modela tiče, preskočili zbog padavina koje su povisile nivo vode.

navak03

Iako su sva ova vozila pre svega za udobnu gradsku vožnju, bez većih problem su savladala sve izazove, a utisak u vožnji je izuzetan, naročito kod ML350 koji zaista ima snage na pretek.

3. Dream rides

Posle kratke pauze i osveženja, došao je i najuzbudljiviji trenutak dana. Dobili smo priliku da na stazi NAVAK-a testiramo Mercedesove punokrvne sportiste – SL 63 AMG, SLK 55 AMG, CLS 500 4 Matic i C 63 AMG. Svako od učesnika je imao prilike da prođe brzi krug kao vozač i kao suvozač u svakom od automobila, a lep detalj je i to što smo svi dobili snimak kruga sa C 63 AMG za uspomenu. Neverovatan je osećaj kada pod papučicom zaigra više od 400 ili 500 Mercedesovih konjića.

navak04

Lični utisak: Najprijatniji u vožnji je SLK 55 AMG. Savršeno izbalansirana raketa sa taman dovoljno snage. Vožnja u SL-u je takođe priča za sebe, a detalji na opremi su neverovatni, Bang & Olufsen ozvučenje, Schaffhausen sat kao centralni detalj, i mnogo divno spakovanog aluminijuma i kože. Prelazak u CLS 500 4 Matic delovao je kao vožnja kamiona posle ove dvojice mališana.

4. Bezbedna vožnja:

Poslednji deo Mercedes-Benz Star Experience bio je trening bezbedne vožnje gde smo imali prilike u praksi da testiramo nove bezbedonosne sisteme kao što su Distronic Plus, Lane Keeping Assist, Active Blind Spot Assist, Speed Limit Assist, a poslednji deo je predstavljao test sistem kočenja na vlažnoj podlozi sa preprekama.

navak05Progresivno povećavajući brzinu prolazili smo kroz zahtevni poligon oduševljeni kočionim sistemom i činjenicom da ni nakon više od desetak izuzetno zahtevnih kočenja, kočioni put nije porastao gotovo ni malo.

Nakon više od četiri sata fenomenalne vožnje to je bio kraj ovog fenomenalnog iskustva.

Nakon Srbije, Mercedes-Benz karavan seli se u Rumuniju, Ukrajinu i Baltičke zemlje, a mi se nadamo da ćemo ponovo biti u prilici da se družimo sa ovim draguljima automobilske industrije.

0 komentara

Comments are closed.

TotalCar.rs je deo Burek.com mreže. Copyright© 2010-2012 Sva prava zadržana.
"Da sam pitao ljude šta žele, rekli bi mi - brže konje!" - Henri Ford (1863 – 1947)