Datum:

17.11.2010. 15:30

Autor:

totalcar.rs

Oznake:

, , ,

Statistika:

0 komentara 12009 pregleda

Svake godine se, u okviru losanđeleskog auto show-a, priređuje i takmičenje u dizajnu, gde se ambiciozni dizajneri sastaju sa proizvođačima automobila i određuju dalju sudbinu automobilske industrije. Ove godine tema je bila napraviti auto težak svega 1000 funti (u metričkim jedinicama, to je oko 454 kg), a u uži izbor ušla su tri dizajnera Mercedes-Benz-a: jedan iz Amerike (SAD), drugi iz Nemačke i treći iz Japana.

Učesnik iz Sjedinjenih Država iz Kalifornije ne samo da je napravio rendere, već je i sagradio čitav model, u prirodnoj veličini. Osnova Biome koncepta je vozilo koje ”raste u potpuno organskom okruženju i nastaje iz rasadnog semena”. I to nije sve. Pokreće ga kombinacija sunčeve energije i imaginarne hemijske tečnosti nazvane ”BioNectar 4534”. Potpuno prirodan, organski i naučno-fantastičan. Poštujući ograničenje težine, Biome bi trebao težiti hipotetičkih 875 funti (oko 387 kg), ali je veoma širok, nešto kraći od CL-a i visok otprilike kao Vector.

Mercedes-Benz-ov dizajner iz Nemačke je kreirao Smart Weight-Watch, ultrakompaktni bagi sa pokretnim i reciklažnim plastičnim i tkanim panelima, karbonsku filter cev i gume, kao i litijum-jonsku bateriju koju pokreću dva motora od 15 kW. Totalna težina mu je tačno 1000 funti ili 454 kg.

Konačno, tu je i Maybach-ov eRikscha iz Japana, sa četiri sedišta i dve gume, ”spoj organske inteligencije i biomehaničke inžinjerske umešnosti”. Skromno.

Slike ovih koncepata možete videti u galeriji u nastavku.

0 komentara

Comments are closed.

TotalCar.rs je deo Burek.com mreže. Copyright© 2010-2012 Sva prava zadržana.
"Da sam pitao ljude šta žele, rekli bi mi - brže konje!" - Henri Ford (1863 – 1947)