Datum:

11.05.2013. 23:50

Autor:

totalcar.rs

Oznake:

,

Statistika:

0 komentara 3024 pregleda

Od kada je proglašen NAFTA (Sporazum o slobodnoj trgovini na severnoameričkom kontinentu) proizvodnja automobila u Meksiku popela se na 20% za čitav kontinent, a 1990. godine iznosila je tek 6 posto.

Meksiko je postao četvrti po veličini izvoznik automobila na svetu. Proizvođači širom planete dolaze u ovu zemlju kako bi iskoristili niske cene rada i gospodarsko okruženje koje podstiče izvoz. Automobili iz Meksika putuju na sve meridijane, ali 63% izvoza se ostvaruje u Sedinjene Američke Države.

Takođe, 45% izvezenih automobila je od proizvođača čija sedišta su Evropi i Aziji.

Cena rada je jeftinija nego u Kini, a pogoni u zemlji rade i po 20 sati dnevno, kakav je slučaj Nissanovog pogona. Geografska prednost je i čvorište prema Severnoj i Južnoj Americi, dok čak 44 trgovinska sporazuma koja olakšavaju izvoz s velikim ekonomijama kao što su SAD, Japan, EU, Izrael, samo podstiču dalji rast proizvodnje.

Najnoviji podaci kazuju da je u aprilu proizvodnja skočila za čak 15,6%. Mazda, Honda, Nissan i Audi su najavli otvaranje novih pogona tokom narednih nekoliko godina, a govori se i o dolasku nemačkog BMW-a.

Izvor: SEEbiz

0 komentara

Comments are closed.

TotalCar.rs je deo Burek.com mreže. Copyright© 2010-2012 Sva prava zadržana.
"Da sam pitao ljude šta žele, rekli bi mi - brže konje!" - Henri Ford (1863 – 1947)