Datum:

12.08.2012. 11:18

Autor:

totalcar.rs

Oznake:

, ,

Statistika:

0 komentara 3689 pregleda

McLaren razmatra upotrebu šestocilindričnih motora kako bi svoje sportske serijske automobile učinio lakšim i kompaktnijim.

Šef McLarenovog odeljenja za serijske automobile, Entoni Šerif (Antony Sheriff), izjavio je za holandski De Telegraaf da ta kompanija više ne razmišlja o upotrebi V12 motora u budućim modelima.

“V12 motori propadaju prošlosti i njima je mesto u muzeju”, rekao je Šerif. On je objasnio da su sudbinu ovih pogonskih agregata zapečatili zakonodavci uvođenjem propisa o ograničenju emisije štetnih gasova.

“Postalo je nemoguće razviti V12 motor tako da on istovremeno zadovolji i želje kupaca i zakonska ograničenja”, dodao je Šerif.

“Zbog specifičnog konstruktivnog sklopa i svoje veličine dvanaestocilindrični motori utiču na povećenje ukupne težine vozila, kao i na povećanje CO2 emisije za 30 %”, objašnjava on.

U McLarenu su trenutno posvećeni upotrebi V8 motora, poput onog na modelu MP4-12C, ali istovremeno razmatraju uvođenje motora sa šest cilindara u budućim automobilima. Šestocilindrični agregati bi doprineli da njihovi sportski automobili budu lakši i manji, i imali bi nižu emisiju ugljen-dioksida, čime bi se lakše uklopili u sve restriktivnije propise o štetnoj emisiji.
Izvor: B92

0 komentara

Comments are closed.

TotalCar.rs je deo Burek.com mreže. Copyright© 2010-2012 Sva prava zadržana.
"Da sam pitao ljude šta žele, rekli bi mi - brže konje!" - Henri Ford (1863 – 1947)