Datum:

24.08.2017. 16:07

Autor:

totalcar.rs

Oznake:

, ,

Statistika:

0 komentara pregleda

Da li će ovaj motor naći svoj put do novog kupea sa pogonom na zadnjim točkovima?

Samo nedelju dana nakon što su objavljeni planovi za revolucionarni benzinski motor bez svećica, Mazda je podnela zahtev za patent na još jednu impresivnu tehnologiju koja bi mogla staroj dobroj tehnologiji motora sa unutrašnjim sagorevanjem doneti dašak osveženja. Ono što se vidi na slikama jeste motor koji koristi dva tradicionalna turbo punjača i električni super punjač.

Međutim, ovo nije u potpunosti nova ideja, jer je pre nekoliko godina Volvo predložio slično rešenje za svoj četvorocilindrični motor zapremine dva litara, ali on nikad nije prizveden. Naime, izgleda da Mazda jedva čeka da lansira svoj novi proizvod na tržište.

Ideja je zapravo jednostavna ali i briljantna u isto vreme. Električni super punjač se koristi da generiše pritisak pri niskim obrtajima, na taj način eliminišući zakašnjenje, dok klasični turbo punjači doprinose efikasnosti i donose više snage pri višim obrtajima. Naravno, i unutrašnji hladnjak je postavljen kako bi hladio vazduh koji se ispušta iz električnog super punjača i turbo punjača.

Pretpostavlja se da je ovaj motor namenjen automobilima sa pogonom na zadnjim točkovima, a iako se još uvek ne zna kojem, već se nagađa da je motor veliki za Miata model, te da će se naći u novoj RX-8.

Naime, zahtevi za patent ne znače odmah i proizvodnju istog, pa nam ostaje da čekamo i vidimo da li Mazda ima još neke planove za svoj novi motor.

Izvor: Vrele gume

0 komentara

Comments are closed.

TotalCar.rs je deo Burek.com mreže. Copyright© 2010-2012 Sva prava zadržana.
"Da sam pitao ljude šta žele, rekli bi mi - brže konje!" - Henri Ford (1863 – 1947)