Datum:

24.11.2013. 23:06

Autor:

totalcar.rs

Oznake:

,

Statistika:

0 komentara 6064 pregleda

Iako već neko vreme postoje glasine o povratku rotacionih (Wankel) motora, iz japanske kompanije Mazda saopštavaju da je proizvodnja ovakvih agragata za sada praktično nemoguća, a svakako neisplativa.

Izvršni direktor Mazde Masamiči Kogai rekao je da ta kompanija trenutno ne planira razvoj novog rotacionog motora po kome je japanski proizvođač automobila bio poznat u automobilskoj industriji.

“Jednostavno, njegova proizvodnja danas ne bi bila ekonomski isplativa. Ipak, to ne znači da smo potpuno zatvorili vrata tehnologiji rotacionih motora u budućnosti.”, saopštio je Kogai.

Prema njegovim rečima, da bi jedan takav rotacioni motor opravdao ulaganja u njegov razvoj i proizvodnju, trebalo bi da se ugrađuje u najmanje 100.000 automobila godišnje, što je u sadašnjim ekonomskim okolnostima neostvarivo.

Takođe, Kogai je napomenuo da ovi motori imaju široku mogućnost primene i da osim benzina kao pogonsko gorivo mogu da koriste vodonik i kerozin. Kompanija Mazda je okončala proizvodnju rotacionih motora u junu 2012. godine kada je proizvoden poslednji primerak modela Mazda “RX-8” sa rotacionom motorom.

Izvor: Moj auto

0 komentara

Comments are closed.

TotalCar.rs je deo Burek.com mreže. Copyright© 2010-2012 Sva prava zadržana.
"Da sam pitao ljude šta žele, rekli bi mi - brže konje!" - Henri Ford (1863 – 1947)