Datum:

04.12.2016. 11:19

Autor:

totalcar.rs

Oznake:

,

Statistika:

0 komentara pregleda

Japanska kompanija “Mazda” je svoj SUV model “mazdu CX-5” prvi put predstavila 2012, promovišući svoj dizajnerski stil kodo (duša pokreta), modernu “skajaktiv” tehnologiju i predstavljajući dinamične, snažne, ekonomične i bezbedne automobile najbrže rastućeg segmenta u automobilskoj industriji.

Ovaj model je za proteklih pet godina postao najprodavaniji automobil “Mazde”, sa oko 25 odsto tržišnog udela. U oko 120 zemalja sveta u kojima se prodaje, blizu 1,4 miliona kupaca je izabralo baš “mazdu CX-5” za svoj automobil.

Uprkos dobrim rezultatima prodaje, u kompaniji iz Hirošime su procenili da je došlo vreme za drugu generaciju. Za mesto gde će predstaviti svoj novi SUV adut, izabrali su Salon automobila u Los Anđelesu.

“Mazda” nije slučajno odabrala tlo Amerike za premijeru svog modela. U SAD, rezultati prodaje iz godine u godinu sve su bolji, a uz aktuelni “CX-5”, dobro se prodaju i “CX-3” i “CX-9”, model kojeg nema na tržištu Evrope.

auto-zalet-iz-la-2

“Mazda” je najavila i da će, pored dobro poznatih benzinskih agregata od dva i dva i po litra radne zapremine, pod haubom nove “mazde CX-5” od sredine 2017. biti i moderni “skajaktiv” “dizelaš” od 2,2 litra, koji će zadovoljavati izuzetno stroge zakone o emisiji štetnih gasova u Americi.

Novi model je još dinamičnijih linija od prethodnika. Hauba je nešto duža, a farovi su uži, branik je potpuno drugačije skrojen, pa “mazda CX-5” izgleda još agresivnije, sportskije. Maska hladnjaka je dobila moderniju “mrežicu” umesto horizontalnih lajsni.

auto-zalet-iz-la-3

Na zadnjem delu najupečatljivija promena se odnosi na dizajn “petih vrata”, ali sve u svemu, dizajn je ostao prepoznatljiv, “Mazdin”.

Automobil je dug 4.550 mm, širok 1.840 mm (za 10 mm više od prethodnika) i visok 1.690 mm. Međuosovinsko rastojanje je 2.700 mm, što znači da je i unutrašnjost vozila sada nešto izdašnija.

“Mazdini” dizajneri su promenili oblik upravljača, sasvim nova je i instrument-tabla, a tač-skrin ekran sada ima položaj kao i kod ostalih redizajniranih modela ove kompanije, na vrhu centralne konzole.

auto-zalet-iz-la-1

Naravno, “Mazda” je dodatno poboljšala i bezbedonosne sisteme, ali i krutost vozila, i to za 15,5 odsto. Tu su i svi mogući napredni sistemi za pomoć vozaču, od uočavanja vozila u mrtvom uglu, pa do pomoći pri iznenadnom kočenju, parkiranju.

Cena u SAD startuje od 21.895 dolara. Koliko će “mazda CX-5” koštati u Evropi, znaće se posle Salona automobila u Ženevi, marta sledeće godine.

Izvor: Novosti

0 komentara

Comments are closed.

TotalCar.rs je deo Burek.com mreže. Copyright© 2010-2012 Sva prava zadržana.
"Da sam pitao ljude šta žele, rekli bi mi - brže konje!" - Henri Ford (1863 – 1947)