Datum:

05.02.2016. 16:09

Autor:

totalcar.rs

Oznake:

,

Statistika:

0 komentara 2780 pregleda

Opremljen “start-stop” sistemom, ovaj automobil se pokazao i kao veoma štedljiv. Toliko da kad tokom vožnje pogledate na putni računar pomislite da ste za komandama vozila sa dizel motorom.

Zahvaljujući skladno izvajanoj silueti, nova “mazda 6” čini se na drumu još dužom nego što jeste.

Tajna je u primeni mnogo nagrađivanog dizajna “Kodo”, što prevedeno s japanskog znači “Duša pokreta”.

Dizajneri japanske kompanije uspeli su da naprave atraktivno, mišićavao, sportsko, ali nadasve elegantno vozilo koje mami poglede.

Na našem testu, zahvaljujući kompaniji “Dipem” iz Čačka, imali smo zadovoljstvo da uživamo u ovom automobilu i da se uverimo da je “Mazda” sasvim u pravu kada kaže da će se uskoro umešati u borbu na tržištu u takozvanom premijum segmentu.

“Mazda 6” na našem testu imala je benzinski motor i paket opreme “revolušen”, iznad kojeg postoji samo još jedan nivo – “revolušn top”.

Pod haubom je, dakle, bio benzinski motor od dva litra koji razvija 165 KS, uz vrlo dobar obrtni moment od 210 Nm.

Opremljen “start-stop” sistemom, ovaj automobil se pokazao i kao veoma štedljiv. Toliko da kad tokom vožnje pogledate na putni računar pomislite da ste za komandama vozila sa dizel motorom. Potrošnja na našem testu kretala se oko šest litara benzina na 100 km, tek nešto više od fabrički deklarisanih 5,9 litara.

Brojke

165 KS je snaga
5,9 lit/100 km je potrošnja 9,1 sek. 0-100 km/č
216 km/č je maksimalna brzina

Fabrika navodi da na otvorenom putu ova “šestica” troši 4,9 litara benzina na 100 pređenih kilometara, što je rezultat koji automobili ovolikih gabarita i sa dizel motorima teško postižu.

Za to je zaslužna patentirana “Mazdina” tehnologija nazvana “Skajaktiv”, koja je, kako kažu u ovoj kompaniji, usmerena ka upravljivosti i jednostavnosti vožnje, smanjenju potrošnje goriva i emisije CO2 (135 g/km), čineći vožnju još zabavnijom.

Ceo taj sistem poboljšanih voznih performansi motora, preciznih menjača (novi šestostepeni), lake karoserije i unapređenog sistema vešanja daje poseban, sportski utisak u vožnji, uz, rekosmo, znatne uštede u gorivu. Jedan od noviteta je i “Mazdin” “i-elop” sistem, koji prikuplja energiju kočenjem (“regenerativno kočenje”), što doprinosi smanjenju potrošnje goriva i emisije štetnih gasova u atmosferu.

Dimenzije

4.870 mm je dužina
1.840 mm je širina
1.450 mm je visina
2.830 mm je međuos. rastojanje

“Mazda 6” je opremljena i mnogobrojnim sistemima za bezbednost. Svi oni zajedno čine “I-aktivsens” sistem, koji je zadužen za pomoć vozaču i podizanje nivoa bezbednosti na maksimum. Tako će vas vozilo upozoriti na druga vozila koja dolaze iz mrtvog ugla, na bočni saobraćaj koji dolazi sa zadnje strane, sprečiće da neželjeno pređete u drugu traku i automatski će zakočiti u gradu (do brzine od 30 km na čas), sprečavajući sudar. Tu su i radarski tempomat, veliki broj prednjih, bočnih vazdušnih jastuka, zavesica…

Unutrašnjost “mazde 6” je skrojena za uživanje vozača i putnika u kabini. Mesta ima napretek. Svi instrumenti su logično postavljeni, nadohvat ruke. U ponudi je pet paketa opreme – “emoušn”, “čelendž”, “atrakšn”, “revolušn” i “revolušn top”.

Već u početnom paketu opreme “mazda 6” ima, između ostalog, aluminijumske felne od 17 cola, komande na upravljaču, moćni radio CD MP3 sa četiri zvučnika, klima-uređaj, sistem nadzora pritiska u pneumaticima…

auto-test-MALA
U paketu opreme “revolušn”, koji smo mi imali na testu, između ostalog su i aluminijumski točkovi od 19 cola, inteligentni sistem upravljanja dugim svetlima, sistem otključavanja i zaključavanja bez ključa, senzori brisača za kišu, parking senzori, kamera za vožnju unazad…

Početna cena “mazde 6” kreće se od 21.990 evra za model sa benzinskim motorom “G145” i paketom opreme “emoušn”.

auto-test-MALA2

Testirani model ima cenu od 28.090 evra. Najskuplja u ponudi je “mazda 6 vagon CD 175” (karavan sa dizel motorom), sa automatskim menjačem i pogonom na svim točkovima, sa “revolušn top” paketom opreme, koja košta 35.890 evra.

Izvor: Novosti

0 komentara

Comments are closed.

TotalCar.rs je deo Burek.com mreže. Copyright© 2010-2012 Sva prava zadržana.
"Da sam pitao ljude šta žele, rekli bi mi - brže konje!" - Henri Ford (1863 – 1947)