Datum:

17.08.2018. 21:37

Autor:

totalcar.rs

Oznake:

, ,

Statistika:

0 komentara pregleda

Osnivač i direktor američke kompanije Tesla Ilon Mask objavio je na svom blogu da će državni investicioni fond Saudijske Arabije verovatno biti glavni izvor novca za njegov plan o povlačenju te firme sa berze, odnosno za otkup svih njenih akcija, ali da dogovor još nije sklopljen.

Saudijski fond je u prethodne dve godine više puta nudio tu opciju Masku, koji navodi da je sastanak 31. jula napustio s uverenjem da bi dogovor mogao da bude postignut, navodi AP.

Međutim, Mask je 7. avgusta napisao na Tviteru da je “osigurao sredstva” za pretvaranje Tesle u kompaniju čijim se akcijama ne trguje na berzi, a upravo ta poruka mogla bi da mu napravi probleme.

Ako nadležni organi protumače tu njegovu Tviter poruku kao činjeničnu izjavu, a tako su je shvatili investitori čije su aktivnosti tog dana doprinele rastu vrednosti Tesle od 11 odsto, Mask bi mogao da bude optužen za prevaru s hartijama od vrednosti, u slučaju da izjava nije bila u potpunosti tačna.

Američka komisija za hartije od vrednosti navodno je već počela da razmatra Maskovu poruku na Tviteru.

Sredstva za povlačenje Tesle s berze došla bi od državnog fonda ultrakonzervativne kraljevine, jednog od najvećih takvih fondova na svetu. Fond osnovan 1971. godine uložio je oko 250 milijardi dolara u investicije širom sveta, prema podacima Instituta za državne fondove iz Las Vegasa.

Maskov današnji blog, objavljen pre otvaranja berze u SAD, nije impresionirao invesitore, pošto je vrednost akcija Tesle pala za 3,1 dolar do sredine dana.

Izvor: N1

0 komentara

Comments are closed.

TotalCar.rs je deo Burek.com mreže. Copyright© 2010-2012 Sva prava zadržana.
"Da sam pitao ljude šta žele, rekli bi mi - brže konje!" - Henri Ford (1863 – 1947)