Datum:

31.10.2012. 13:23

Autor:

totalcar.rs

Oznake:

, ,

Statistika:

0 komentara 5398 pregleda

U doba krize, proizvođači luksuznih automobila pribegavaju različitim strategijama kako bi zadržali, odnosno povećali svoj profit. Jedna od strategija uključuje povlađivanje manjem broju imućnih i pasioniranih kupaca u odnosu na serijsku proizvodnju skupocenih automobila problematične prodajne vrednosti. Ima i onih koji zaključuju da im ovakvi projekti oduzimaju nesrazmerno više vremena i truda u odnosu na dobit koju omogućavaju.

Tako Ferrari ima specijalni program koji uključuje isključivo proizvodnju one-off automobila kao što je Erik Kleptonov SP12 EC. Sličan program prilagođavanja automobila pojedinačnim kupcima ima i McLaren, a jedan od takvih projekata je X-1. Iako je Maserati među proizvođačima koji nude širok spektar raspoloživih opcija za personalizaciju svojih vozila, ovaj proizvođač iz Bolonje odlučio je da obustavi programe koji uključuju ovakve projekte.

Maserati je u zvaničnom intervjuu za holandski magazin “Autovisie” istakao da neće praviti poručene automobile iz razloga što takvi projekti zahtevaju izuzetno mnogo vremena. Tri nova modela će biti predstavljena u narednih godinu i po dana, tako da će akcenat italijanskog proizvođača od sada biti na proširivaju njihovih sportskih i luksuznih modela.

Novi Maserati Quattroporte debitovaće na Salonu automobila u Detroitu iduće godine. Kasnije iste te godine očekuje se predstavljanje novog i manjeg sedana sa četvoro vrata koji će nositi Ghibli oznaku. Levante SUV, inspirisan Kubangom, stiže 2014. godine, kada ovaj proizvođač ujedno proslavlja svoju stogodišnjicu.

Očekuje se da će tri pomenuta nova modela povećati godišnju proizvodnju Maseratija na 50.000 jedinica do 2015. godine. Trenutna situacija je takva da je u prvoj polovini ove godine proizvedeno 3.322 automobila. Dakle, umesto rada na specijalnim one-off projektima, Maserati se definitivno preusmerava na lov na velike prodajne brojke.

0 komentara

Comments are closed.

TotalCar.rs je deo Burek.com mreže. Copyright© 2010-2012 Sva prava zadržana.
"Da sam pitao ljude šta žele, rekli bi mi - brže konje!" - Henri Ford (1863 – 1947)