Datum:

04.04.2011. 10:03

Autor:

totalcar.rs

Oznake:

, , ,

Statistika:

0 komentara 9311 pregleda

Mesto u Italiji koje živi za i od čuvenog „crnog konjića“. Na ulazu stoji tabla: „Dobrodošli u Maranelo, grad Ferarija i dobrog života“.

Kada iz Sasuola prođete kroz simpatično mesto Fjorano, na njegovom kraju sačekaće vas tabla sa natpisom „Dobrodošli u Maranelo, grad Ferarija i dobrog života“. E sad, za naše pojmove teško bi se Maranelo mogao nazvati gradom, ali u drugi deo poruke, onaj o dobrom životu, apsolutno ne sumnjamo.

Odmah na ulasku, sa leve strane, dobro ograđena i sakrivena od očiju javnosti nalazi se Ferarijeva probna pista. Turiranje motora može se čuti u gotovo svakom trenutku. Smeta li to ovdašnjim žiteljima? Evidentno ne, jer svi žive sa Ferarijem, za Ferari i od Ferarija. Tu počinje i ulica Dino Ferari iz koje prvo skretanje levo vodi do sedišta tima Formule 1 čuvenog „crnog konjića“.

Pristup, naravno, nije dozvoljen, kako stazi tako i zgradi F1 tima, ne pomažu ni priča, ni srpske pres legitimacije, ama baš ništa.

Nekoliko stotina metara dalje niz glavnu ulicu stiže se do muzeja Ferarija. Ulaz je kroz butik u kojem se može naći sve i svašta vezano za giganta auto industrije, a jedino što vam je potrebno jeste novac, s obzirom da su cene za naše uslove astronomske.

Iz butika se ulazi u muzej za koji ulaznica košta 13 evra. Na nekih 300 kvadrata smeštena je kompletna istorija. Počevši od prvih modela, do najsavremenijih, a posebna mesta zauzimaju bolidi Formule 1. Zidove krase fotografije iz raznih epoha, a ljubazni kustosi odgovoriće na svako vaše pitanje.

Kada od muzeja nastavite ulicom Dina Ferarija, posle 300 metara skreće se u ulicu Enca Ferarija koja vodi do fabrike. Velelepni i utisak je nepregledni kompleks u kojem je zaposleno nekoliko hiljada radnika. Zato smo i kazali da ljudi iz Maranela, Fjorana, Sasuola, pa i obližnje Modene žive za Ferari i od Ferarija. A kako je sezona Formule 1 tek počela, jasno je da je upravo to tema skoro svih razgovora u lokalnim kafeterijama, picerijama, prodavnicama.

Jednostavno, u Maranelu je Ferari način i smisao života.

Test vožnje za 80 evra

Svako ko želi može da trenutak da se oseti moćnim, može da sedne za volan nekog od Ferarijevih modela (ne bolida F1) koji su parkirani na dve lokacije pored muzeja i da ga provoza ulicama Maranela.
U zavisnosti od modela, to zadovoljstvo košta od 60 do 80 evra za deset minuta test vožnje. I, još nešto, čovek iz kompanije je neizostavan na mestu suvozača, kako neko ne bi došao u iskušenje da automobil odveze u – nepoznatom pravcu…

Izvor: Novosti

0 komentara

Comments are closed.

TotalCar.rs je deo Burek.com mreže. Copyright© 2010-2012 Sva prava zadržana.
"Da sam pitao ljude šta žele, rekli bi mi - brže konje!" - Henri Ford (1863 – 1947)