Datum:

26.10.2019. 21:18

Autor:

totalcar.rs

Oznake:

, ,

Statistika:

0 komentara pregleda

Nemačka firma “Daimler AG”, proizvođač automobila “Mercedes-Benz”, objavila izjavio je da su snažnija prodaja luksuznih automobila i veći profit od prodaje kombija pomogao da se poveća njen ukupan profit u trećem kvartalu.

Kompanija je saopštila da je njena neto-dobit porasla za skromnih tri odsto u odnosu na godinu ranije, na 1,81 milijardi evra. To je bilo ispred procena analitičara od 1,68 milijardi evra.

Taj proizvođač automobila, kombija, kamiona i autobusa sa sedištem u Štutgartu, vratio se “u zeleno”, pošto je u drugom tromesečju izgubio 1,2 milijarde evra, jer je kompanija tada proknjižila jednokratne rashode za probleme sa automobilima s dizel-motorima i s vazdušnim jastucima.

To je bio njen prvi kvartalni gubitak u deset godina.

Akcije “Daimlera AG” su danas skočile za 6,3 odsto, na 53,63 evra u jutarnjem trgovanju u Evropi.

Prihodi kompanije su porasli za 8,odsto, na 43,27 milijardi evra, uz operativnu zaradu u odeljenju luksuznih automobila “Mercedes”, stubu finansija kompanije, koja je porasla za 4,0 odsto, na 1,42 milijarde evra.

Profitna stopa je, međutim, opala na 6,0 odsto sa 6,3. Finansije kompanije podstaknute su oporavkom u odeljenju za proizvodnju kombija “Mercedes-Benz Vans”, gde je operativni profit dostigao 113 miliona evra posle gubitka od 93 miliona evra godinu dana ranije.

Izvršni direktor Ola Kelenius je upozorio da je potrebno da kompanija “znatno smanji rashode” da bi ostala na čelu promene industrije u pravcu električnih automobila i uvođenja druge nove tehnologije.

Kelenius koji je u maju preuzeo dužnost od Ditera Zečea, planira sastanak sa analitičarima i investitorima 14. novembra u Londonu da bi izneo svoj plan za smanjenje troškova i poboljšanje profitabilnosti.

Izvor: N1

0 komentara

Comments are closed.

TotalCar.rs je deo Burek.com mreže. Copyright© 2010-2012 Sva prava zadržana.
"Da sam pitao ljude šta žele, rekli bi mi - brže konje!" - Henri Ford (1863 – 1947)