Datum:

05.07.2016. 10:40

Autor:

totalcar.rs

Oznake:

, ,

Statistika:

1 komentara pregleda

Tri meseca nakon Međunarodnog ženevskog salona automobila 2016, gde je “Gudjiar” predstavio revolucionarne konceptualne pneumatike IntelliGrip sa naprednom tehnologijom senzora i Eagle-360 jedinstvenog loptastog oblika koji može da se okreće za 360 stepeni, svoje inovacije prikazao je na skupu u Kranju u Sloveniji.

Na događaju “Ženeva posle Ženeve”, pneumatike budućnosti predstavio je Karlos Ćipoliti, generalni direktor “Gudjiar centra” za inovacije iz Luksemburga i objasnio viziju vožnje autonomnim vozilima prve generacije.

Pametni pneumatici, kao što je konceptualni pneumatik IntelliGrip, doprinose većoj sigurnosti kako vozača, tako i pešaka.

– Jedinstven oblik Eagle-360 ispunjava zahteve autonomne mobilnosti i predstavlja ključni faktor za unapređenu okretnost vozila jer može da se pokreće u svim smerovima, što doprinosi većoj sigurnosti putnika – rekao je Ćipoliti. Aktivna tehnologija omogućava pneumatiku da smanji opasnost od klizanja i zadrži siguran smer vožnje u rizičnim uslovima, kao što su poledica ili neočekivane prepreke na voznoj površini.

Zahvaljujući sferičnom obliku pneumatik je na Međunarodnom ženevskom salonu automobila privukao pažnju stručne javnosti. Eagle-360 poseduje mogućnost povezivanja s vozilom, što poboljšava uslove vožnje autonomnih automobila.

U konceptualni pneumatik su ugrađeni senzori koji beleže stanje na putu, uključujući vremenske uslove i voznu površinu, a sakupljene podatke dostavljaju kako samom automobilu tako i ostalim vozilima, čime se povećava sigurnost na putu.

Oblik konceptualnog pneumatika Eagle-360 bazira se na oponašanju prirode. Gazeći sloj pneumatika imitira šaru moždane kore, a višesmerni blokovi i kanali doprinose sigurnom kontaktu s podlogom.

gume goodyear-  (2)

Pri oblikovanju dna kanala dizajneri su se ugledali na sunđer koji je u suvom stanju čvršći, a u mokrom mekši. Inovativna tekstura apsorbuje vodu na putu i centrifugalnom silom je odvodi sa gazeće površine, čime smanjuje opasnost od akvaplaninga i obezbeđuje optimalne vozne karakteristike.

Skuplja podatke

Pneumatici kao što je IntelliGrip će uskoro imati presudnu ulogu pri razmeni ključnih informacija u vožnji. Komunikacija sa centralnim kompjuterom vozila doprineće boljim voznim karakteristikama i većoj sigurnosti. Sposobnost pneumatika da detektuje mokru ili klizavu podlogu omogućava bolji odziv u krivini, skraćuje zaustavni put, poboljšava stabilnost i obezbeđuje podršku sistemu za sprečavanje sudara. “

“Godjiar” je razvio specijalne algoritme koji obuhvataju varijabilne faktore kao što su pritisak i temperatura u pneumatiku, čime se obezbeđuje bolja ocena stanja pneumatika kao i optimizacija autonomnog kontrolnog sistema vozila.

Izvor: Novosti

1 komentar
  1. Eki

    Koliko prostora zauzimaju nece biti mesta za motor ni za prtljag.

TotalCar.rs je deo Burek.com mreže. Copyright© 2010-2012 Sva prava zadržana.
"Da sam pitao ljude šta žele, rekli bi mi - brže konje!" - Henri Ford (1863 – 1947)