Datum:

05.11.2013. 16:29

Autor:

totalcar.rs

Oznake:

, ,

Statistika:

0 komentara 3960 pregleda

Pre nekoliko mjeseci kao bomba je odjeknula novost da je Teslin električni Model S u Norveškoj nadmašio prodaju Volkswagen Golfa i u septembru postao najprodavaniji automobil na tom skandinavskom tržištu.

Svega mesec dana kasnije titulu najprodavanijeg automobila odneo je još jedan električni automobil. Ovaj put sa 716 prodanih primeraka na vrhu se ustoličio Nissan Leaf, a Tesla je spao na tek 98 prodatih primeraka u oktobru.

Razlog? Predugi rokovi isporuke.

Zašto se Norvežanima toliko žuri da kupe električne automobile? Zato jer njihovi zakonodavci pružaju brojne i izdašne olakšice i podsticaje vlasnicima takvih vozila.

Kupovina automobila oslobođena je plaćanja poreza od 25 posto i svih ostalih nameta na motorna vozila, vlasnici takođe ne plaćaju parkiranje u gradovima i korišćenje autoputa, mogu se voziti po delovima puta rezervisanim za javni prevoz i besplatno puniti automobile električnom energijom u nekoj od brojnih punionica.

Drugim rečima, vlasti su sav teret posedovanja električnih vozila svalili na pleća onih koji ih ne mogu priuštiti.

Ova električna nirvana u Norveškoj će trajati do 2018, dokad se očekuje da će kvota od 50.000 električnih automobila na tamošnjim saobraćajnicama biti ispunjena.

Izvor: Tportal

0 komentara

Comments are closed.

TotalCar.rs je deo Burek.com mreže. Copyright© 2010-2012 Sva prava zadržana.
"Da sam pitao ljude šta žele, rekli bi mi - brže konje!" - Henri Ford (1863 – 1947)