Datum:

24.05.2016. 16:23

Autor:

totalcar.rs

Oznake:

, , ,

Statistika:

0 komentara pregleda

Vozači bi ipak hteli da zadrže mogućnost da lično upravljaju vozilima sa auto-pilotom, pokazuje najnovija studija.

U poslednje vreme iz automobilske industrije stiže nam sve više vesti o razvoju tehnologije “automobila bez vozača”. Gotovo da nema proizvođača automobila koji samostalno ili u saradnji sa IT kompanijama ne radi na sistemu za autonomnu vožnju, a neki od njih već nude kupcima funkciju delimičnog auto-pilota.

Ipak, da bi se takve tehnologije plasirale na tržište, potrebno je da postoji druga zainteresovana strana, koja je spremna da ih prihvati i koristi. Šta o auto-pilotu misle vozači?

U studiji koju je objavio Univerzitet Mičigen iz Sjedinjenih Država navodi se da bi gotovo polovina vozača pre odabrala da lično upravlja vozilom, nego da to prepusti kompjuteru.

Kada je reč o putnicima, procenat onih koji za sada nisu spremni da prihvate novu tehnologiju je još veći. Čak 4 od 5 ispitanika izjavio je da da bi se pre vozilo u automobilu kojim upravlja čovek, nego u vozilu sa auto-pilotom. Istraživanje je pokazalo i da je svega 16% vozača spremno da ovog trenutka prihvati samovozeće automobile, dok je njih 39% pristalo na delimični sistem auto-pilota.

Očekivano, pripadnici mlađe populacije otvoreniji su prema novim tehnologijama, pa i prema “automobilima bez vozača”. Tako je svaki peti vozač starosti 18-29 godina spreman da prihvati samovozeće automobile, dok je u starosnoj dobi preko 60 godina to slučaj tek sa svakim desetim ispitanikom.

Interesantno je da se javno mišljenje o vozilima sa auto-pilotom nije značajnije promenilo u poslednje dve godine, koliko je trajalo istraživanje, uprkos većoj zastupljenosti ove teme u medijima, kažu u Univerzitetu Mičigen.

Studija pokazuje i da je trećina ispitanika kazala da je “blago zabrinuta” zbog mogućnosti uvođenja u saobraćaj vozila bez vozača, dok je njih 17% reklo da ih to “jako brine”.

Na kraju, ogromna većina (95%) izjavila je da u samovozećim automobilima želi da zadrži volan i papučice gasa i kočnice.

“Vozači žele da imaju mogućnost kontrole nad automobilom, čak i ako je vozilo potpuno autonomno. Zato će pitanje spremnosti ljudi da prihvate pomisao da njihovim vozilom upravlja kompjuter biti ključno kada dođe do uvođenja samovozečih automobila u saobraćaj”, zaključuje se u ovom istraživanju.

Izvor: B92

0 komentara

Comments are closed.

TotalCar.rs je deo Burek.com mreže. Copyright© 2010-2012 Sva prava zadržana.
"Da sam pitao ljude šta žele, rekli bi mi - brže konje!" - Henri Ford (1863 – 1947)