Datum:

03.08.2011. 13:47

Autor:

totalcar.rs

Oznake:

, ,

Statistika:

0 komentara 15078 pregleda

Zbog brojnih „sitnica“ u ugovoru, treba voditi računa kada se uzima automobil „pod zakup“. Vozilo se oduzima nakon tri neplaćene rate. Ležarina 1-5 evra dnevno.

Da li lizing može ranije da se otplati, kada banke oduzimaju auto neplatišama i koliko staje ležarina kada auto treba da se proda – samo su neke od nedoumica, koje treba da znaju građani pre nego što uzmu automobil na finansijski lizing.

U toku 2010. godine građani su se NBS najviše žalili na visinu kamatne stope, konačan obračun lizinga i uslove za raskid ugovora.

Klijentima je često nejasno da li, i pod kojim uslovima, mogu da otplate automobil pre isteka poslednje rate i dobiju ga na svoje ime. Tako, oni koji misle da bi u narednom periodu mogli da dođu do veće količine novca, unapred isplate svoj dug i postanu vlasnici automobila, treba to da preciziraju sa svojom lizing kućom.

 – Vrednost predmet lizinga se određuje se u iznosu preostale glavnice – kaže Vlastimir Vuković, predsednik Asocijacije lizing kompanija Srbije. – Najčešće se koristi opcija preveremenog otkupa, kod koje mora da se plati provizija, koja može biti od 0,5 do 5 odsto od otkupne vrednosti.
 

U najvećem broju kuća koje nude lizing, on ne može da se otplati prve dve godine. Kako ne bi bilo prostora za manipulaciju, novim zakonom o zaštiti fizičkih lica korisnika finansijskih usluga, koji će biti u primeni od kraj godine, tačno će se zakonski regulisati pod kojim uslovima i koje su maksimalne provizije za prevremeni otkup. Tako će klijent moći u bilo kojoj kući da dobije iste uslove ranije otplate.

Građani često ne znaju i da, nakon što otplate sve rate i žele da postanu vlasnici vozila, moraju još da plate i porez na prenos apsolutnih prava, koji iznosi 2,5 odsto od ukupne vrednosti vozila. Bitno je imati u vidu da je do poslednje otplaćene rate, vozilo u vlasništvu lizing kuće. U slučaju da se vozilo oduzme, korisnik je dužan da plaća ležarinu, dok se auto ne proda. Iznos dnevne ležarine zavisi najviše od lokacije placa, kao i od veličine i broja vozila. Njena cena kreće se od jednog do pet evra po danu.

– Većina kuća vrši povraćaj automobila nakon treće neizmirene rate i nakon što se uverila da klijent nije u mogućnosti nadalje da izmiruje lizing rate – kaže Vuk Vučević, direktor Sozeliza.

Oprezno sa kamatom

Novim zakonom o zaštiti korisnika finasijskih usluga je jasno precizirano da kamatne stope za finansijski lizing mogu biti fiksne ili promenljive. Važno je znati da su promenljive samo u onom delu gde je promena vezana za promenu referentnih kamatnih stopa (EURIBORA, LIBORA, BELIBORA), a nikako i u delu marži.

Finansijski lizing za auto

Vrednost 8.000 evra, 36 meseci

  • Banka           učešće          Rata
  • Prokredit lizing           20 %           202.07 evra
  • Pireus lizing           20 %           168.61 evra
  • Volksbank           20 %           203.37 evra
  • Alfa bank           0 %           258.1 evra
  • Hipo Alpe Adria           20 %           281 evra

 

Izvor: Novosti

0 komentara

Comments are closed.

TotalCar.rs je deo Burek.com mreže. Copyright© 2010-2012 Sva prava zadržana.
"Da sam pitao ljude šta žele, rekli bi mi - brže konje!" - Henri Ford (1863 – 1947)