Datum:

18.01.2012. 10:47

Autor:

totalcar.rs

Oznake:

, ,

Statistika:

0 komentara 12166 pregleda

SVE veći broj oglasa lizing kuća, koje nude povoljne automobile “vraćene sa lizinga” sa popustima i do 30 odsto, jasan su znak da sve više naših građana, pritisnutih besparicom, ostaju bez svojih vozila.

Firme koje se bave “preuzimanjem vozila od korisnika lizinga” tvrde da je broj raskinutih ugovora skoro deset puta veći nego lane. Prosečan broj vraćenih vozila sa lizinga kretao u 2010. oko 10 mesečno, a danas se skoro svake nedelje vrati toliko automobila.

Zvanično dostupne informacije, međutim, nisu tako alarmantne, iako u Asocijaciji lizing kompanija Srbije ističu da ne poseduju podatke na nivou cele industrije.

– Cilj i zadatak ALCS je da zaštiti krajnje korisnike kroz obezbeđivanje međunarodno usvojenih standarda u poslovanju lizing kuća – navode u ovoj Asocijaciji. – Kroz protokol sa Agencijom za privredne registre koji smo potpisali, informacije će biti izdavane kvartalno i biti dostupne po pravilima APR-a, a sadržajno će obuhvatiti statistike o finansijskom i operativnom lizingu, broju ugovora, broju novih prodatih automobila, broju polovnih automobila, proizvodnji, te će se kretanje tržišta pratiti na pravi način i transparentno.

Sagovornik “Novosti”, Vladan J. iz Zemuna, koji je iznenada ostao bez posla, ističe da je bio prinuđen da vrati svoj automobil uzet na lizing:

– Kada više nisam mogao da plaćam rate, ali i “kasko” osiguranje za moj automobil, vratio sam ga posle 22 od ugovorom predviđenih 60 meseci. Sada se znojim i čekam da vidim koliko će lizing kuća uspeti da izvuče prodajom, jer ostatak moram ja da nadoknadim.

Većina lizing kuća prvo pošalje jednu pa drugu opomenu, a zatim daje rok, od najčešće osam dana, da korisnik vozila uplati ceo dug. Ako to ne učini, ugovor se smatra poništenim. Tada na scenu najčešće stupa neka od “specijalizovanih firmi” koja nudi “vansudsko poravnanje”, a zatim, ako se ne postigne dogovor, dolazi nadležni sud.

Procedura

Za prvih devet meseci ove godine, prema dostupnim podacima, skoro polovina od 24.000 prodatih automobila u Srbiji je nabavljena na lizing, jer je procedura znatno jednostavnija, kamate niže od kredita, rate se plaćaju po srednjem kursu NBS, manje je učešće…

Izvor: Novosti

0 komentara

Comments are closed.

TotalCar.rs je deo Burek.com mreže. Copyright© 2010-2012 Sva prava zadržana.
"Da sam pitao ljude šta žele, rekli bi mi - brže konje!" - Henri Ford (1863 – 1947)