Datum:

09.06.2017. 22:48

Autor:

totalcar.rs

Oznake:

, , ,

Statistika:

0 komentara pregleda

Mnogi savesni vozači žale se da ih “ležeći policajci” diskriminišu – iako poštuju ograničenje brzine, moraju da uspore i gotovo zaustave svoj automobil kako bi lagano prešli preko izbočine na putu. Možda je rešenje u “ležećem policajcu” koji pravi selekciju među vozačima, kažnjavajući nesavesne, a nagrađujući one koji poštuju ograničenje brzine.

“Ležeći policajci” postavljaju se najčešće u blizini škola i dečjih vrtića, ali i u drugim, uglavnom manjim ulicama gde se vozi prebrzo, kako bi se zaštitili pešaci.

Kao sredstvo sprečavanja saobraćajnih nezgoda – u kojima mogu da stradaju deca i drugi pešaci – nisu idealni, jer osim bahatih vozača koji se ne obaziru na saobraćajne znake i upozorenja da se nalaze u zoni škole ili vrtića, “kažnjavaju” i disciplinovane vozače koji pored škola uspore i voze poštujući ograničenje brzine.

Zbog toga su u Meksiku napravili pametnog “ležećeg policajca” koji se izdiže samo kada naiđe automobil koji se kreće brže od ograničenja. Sistem se sastoji od kamere koja meri brzinu vozila i metalne prepreke koja je slična običnom “ležećem policajcu”, ali koja je u osnovnom položaju u istoj ravni sa kolovozom.

Ako kamera registruje da se vozilo kreće brže nego što je dozvoljeno, prepreka se izdiže iz kolovoza i nesavestan vozač je prinuđen da uspori. U suprotnom, ako se automobil kreće u okvirima ograničenja, “ležeči policajac” ostaje neaktivan, tako da vozač koji poštuje propise može da nastavi da se kreće bez usporavanja.

That's Genius ! 👀😲👌

โพสต์โดย AUTOShow บน 6 มิถุนายน 2017

Izvor:B92

0 komentara

Comments are closed.

TotalCar.rs je deo Burek.com mreže. Copyright© 2010-2012 Sva prava zadržana.
"Da sam pitao ljude šta žele, rekli bi mi - brže konje!" - Henri Ford (1863 – 1947)