Datum:

29.03.2011. 21:19

Autor:

totalcar.rs

Oznake:

, , ,

Statistika:

1 komentara 11078 pregleda

Kada dnevna temperatura počne da prelazi sedam stepeni, vulkanizeri preporučuju da se zimske gume odmah zamene letnjim. Takođe, pred letnji period je mnogo bolje puniti pneumatike azotom nego vazduhom.

– Čim dnevna temperatura pređe sedam stepeni, odmah treba skinuti zimske gume. One su prepune silike i postaju suviše mekane na vrelom asfaltu. Pri većim brzinama počinju da se čupaju, deformišu, postaju nesigurne za vožnju – kaže za “Blic” Lidija Mihailović, vlasnik vulkanizerske radne “Mihailović”.

Ona dodaje da je ovaj segment veoma važan u pripremi automobila za leto, što potkrepljuje i podatak da je “Mišlen” čak imao i nalepnicu koja se stavlja na automobil da bi se odredila temperaturu. Naime, kada ta nalepnica promeni boju (na primer u crveno), vreme je za promenu guma.

Vozačima je česta dilema da li puniti gume azotom ili vazduhom? Većina vulkanizera će se odlučiti za azot jer on ima nekoliko prednosti.

– Azot je gušći od vazduha, logično je da guma mnogo teže ispušta nego u slučajevima kada je punjena vazduhom. Inače je mnogo manje zagrevanje pneumatika koji su punjeni azotom od onih s vazduhom. Preporučujemo punjenje azotom jer se smanjuje trenje pneumatika, pa samim tim i njihovo trošenje. Takođe, zagrevanje je manje prilikom obrtaja, što opet ima veze sa trenjem – kaže Mihailović.

Kada se jednom napune azotom, pritisak u pneumaticima bi trebalo kontrolisati minimun jednom mesečno. Kod mnogih vulkanizera je punjene azotom besplatno za stare mušterije, dok nove plaćaju 100 dinara po točku.

Kod zamene guma nemojte dozvoliti da vam jedan tip gume bude na jednom, a drugi na drugom točku. Ukoliko nemate podrum ili garažu gde biste ostavili svoje zimske gume, možete se osloniti na svog majstora. Naime, veće vuklanizerske kuće nude mogućnost skladištenja i čuvanja guma uz minimalnu nadoknadu ili čak i bez nadoknade.

Saveti vulkanizera
1. Proveriti jednom mesečno pritisak u gumama (pravilan pritisak smanjuje potrošnju i do 20 odsto)
2. Balansirati gume jednom mesečno. Ovo može produžiti vek letve volana za više od 30.000 km
3. Pumpati gume azotom
4. Čuvati gume na hladnom i suvom mestu
5. Ostaviti pneumatike kod vulkanizera (mnogi ih skladište besplatno)

Izvor: Blic

1 komentar
  1. MITA

    “Čim dnevna temperatura pređe…”. Ali ZAKON ne kaže tako!

TotalCar.rs je deo Burek.com mreže. Copyright© 2010-2012 Sva prava zadržana.
"Da sam pitao ljude šta žele, rekli bi mi - brže konje!" - Henri Ford (1863 – 1947)