Datum:

06.07.2016. 10:30

Autor:

totalcar.rs

Oznake:

, , , , ,

Statistika:

0 komentara pregleda

Vlasti američke savezne države Misuri planiraju da postave solarne ploče na delu čuvene istorijske saobraćajnice Route 66. Tako dobijena energija koristila bi se za osvetljenje puta, ali i za topljenje snega i leda na deonicama koje su izložene snežnim padavinama.

Ideja o takozvanim “solarnim putevima” nije nova. U poslednjih nekoliko godina širom sveta pokreću se inicijative da se saobraćajnice, parkinzi i druge površine po kojima se kreću automobili popločaju solarnim panelima, koji bi osim generisanja energije za sprečavanje stvaranja leda i taloženja snega služili i za proizvodnju struje za objekte u blizini puteva.

Najnovija inicijativa u tom smeru pokrenuta je od strane ministarstva saobraćaja u Misuriju. Za početak, solarne ploče bile bi postavljene samo na jednom malom delu čuvenog puta Route 66, koji se proteže od Čikaga do Kalifornije. Projekat se izvodi u saradnji sa kompanijom Solar Roadways, koja je konstruisala specijalne solarne panele dovoljno izdržljive da podnesu masu automobila i otporne na vremenske uslove.

Osim što će generisati električnu energiju, ovi paneli će svetleti u mraku s obzirom da imaju ugrađene LED sijalice. Višak električne energije će se preusmeriti u elektromrežu i može se koristiti za snabdevanje korisnika strujom.

Jedna od prednosti solarnih puteva je ta što su sastavljeni od modularnih jedinica, koje se po potrebi (usled oštećenja ili kvara) mogu lako zameniti. Ipak, najveća prepreka za masovnu upotrebu solarnih ploča na putevima za sada je njihova visoka nabavna cena, kao i cena održavanja jednog takvog puta.

Šta je to Route 66?

Ovaj istorijski put, koji je sagrađen davne 1926. godine, zvali su još i “glavnom ulicom Amerike”. Protezao se od Čikaga do Santa Monike u Kaliforniji. Kada je sagrađen, bio je dugačak blizu 4.000 km i predstavljao je žilu kucavicu koja povezuje srednji američki zapad sa obalom Pacifika.

Danas je izgubio svoj prvobitni značaj, zahvaljujući mreži autoputeva koji su i međuvremenu povezali sve delove SAD, ali je ostao poznat pre svega kao istorijski spomenik, odnosno turistička atrakcija.

Route 66 čuven je i po nizu referenci iz popularne kulture, među kojima se ističu brojne pesme u kojima se spominje ova saobraćajnica:

Izvor: B92

0 komentara

Comments are closed.

TotalCar.rs je deo Burek.com mreže. Copyright© 2010-2012 Sva prava zadržana.
"Da sam pitao ljude šta žele, rekli bi mi - brže konje!" - Henri Ford (1863 – 1947)