Datum:

13.10.2011. 19:04

Autor:

totalcar.rs

Oznake:

, , ,

Statistika:

0 komentara 7348 pregleda

U naredne dve ili tri godine poznata nemačka kompanija predstaviće ekonomičnu i snažnu formu osvetljenja. Reč je o laserskim farovima na čijem razvoju radi BMW u saradnji sa japanskom kompanijom Nichia. Ova tehnologija već je spremna za proizvodnju, a trenutno se čeka na njenu pravilnu primenu.

Već smo se susreli sa ovom tehnologijom u okviru i8 superautomobila, ali sada se otvara mogućnost da laserski farovi budu na tržištu pre tog modela.

Lasersko osvetljenje ima brojne prednosti nad LED svetlima. BMW kaže da su laseri 1000 puta svetliji i 100 puta manji od tradicionalnih kvadratnih ćelija koje se koriste u LED tehnologiji. Bez potrebe za tradicionalnim farovima, dizajn i izgled automobila mogao bi se dramatično izmeniti. Druga velika prednost je ekonomičnost; laser je duplo efikasniji od ekvivalentnog LES sistema, a njegov životni vek iznosi 10.000 sati.

Prema BMW-u, laserska svetla nisu opasna jer se svetlosni zraci ne emituju direktno, te neće zaslepljivati vozače koji dolaze iz suprotnog pravca. Zapravo, bela svetlost koju će emitovati nova tehnologija biće prijatna za oko.

0 komentara

Comments are closed.

TotalCar.rs je deo Burek.com mreže. Copyright© 2010-2012 Sva prava zadržana.
"Da sam pitao ljude šta žele, rekli bi mi - brže konje!" - Henri Ford (1863 – 1947)