Datum:

03.03.2013. 17:10

Autor:

totalcar.rs

Oznake:

, ,

Statistika:

0 komentara 8421 pregleda

Land Rover planira da vremešni Defender iskoristi kao test vozilo na kojem će isprobati novu tehnologiju za buduće električne modele ovog proizvođača.

Na predstojećem auto-salonu u Ženevi biće izloženo sedam primeraka modela Defender sa električnim pogonom. Prema rečima proizvođača, ovi terenci biće tokom 2013. stavljeni na iskušenja u najzahtevnijim uslovima eksploatacije.

“Projektom je zamišljeno da kroz vožnju po svim vrstama terena dođemo do potrebnih podataka kako se vozilo na električni pogon ponaša u ekstremnim situacijama”, kaže Antony Harper, šef razvojnog odeljenja Land Rovera.

“To će nam pružiti mogućnost da razvijemo i testiramo tehnologije za koje verujemo da će se jednog dana naći u našim budućim modelima”, objašnjava Harper.

2

U tu svrhu, umesto standardnog dizel pogonskog agregata, u model 110 Defender ugrađen je elektromotor od 95 ks i 330 Nm, i litijum-jonska baterija kapacitete 27 kWh, čime je omogućen maksimalan domet od preko 80 km.

U Land Roveru kažu da u tipičnim terenskim uslovima vožnje, pri malim brzinama vozila, energija iz baterija može da snabdeva motor tokom osam sati rada, pre nego što bude potrebno da se ponovo napuni.

Za dopunu baterije preko brzog punjača od 7 kW potrebno je četiri sata, dok je uz pomoć slabijeg punjača od 3 kW neophodno deset sati.

3

Baterije su teške 410 kg i smeštene su ispod haube. U Land Roveru kažu da je i pored njihove velike težine, ukupna masa električnog Defendera veća samo za oko 100 kg u odnosu na standardnu verziju sa dizel motorom.

Električna verzija zadržala je pogon 4×4 sa zaključavanjem diferencijala, a zahvaljujući trenutnom i stalnom maksimalnom obrtnom momentu koji stvara elektromotor, prenosni sistem ima samo jednu brzinu sa prenosnim odnosom 2,7:1.

Land Rover je saopštio i da je tokom preliminarnih testova električni Defender uspešno vukao 12 tona tešku prikolicu uz uspon od 13%.

Izvor: B92

0 komentara

Comments are closed.

TotalCar.rs je deo Burek.com mreže. Copyright© 2010-2012 Sva prava zadržana.
"Da sam pitao ljude šta žele, rekli bi mi - brže konje!" - Henri Ford (1863 – 1947)