Datum:

22.03.2012. 13:11

Autor:

totalcar.rs

Oznake:

,

Statistika:

0 komentara 3772 pregleda

Samo dve činjenice u vezi sa automobilom „lamborgini aventador J2“, predstavljenim nedavno u Ženevi, dovoljno govore o ovoj „aždaji na četiri točka“.

Prva je da je nalog za izradu „nečeg novog, posebnog“ šefu tima dizajnera „Lamborginija“ Filipu Periniju dao lično „alfa i omega“ ove fabrike Stefan Vinkelman, ali tek 14. januara ove godine, pa su Perini i njegova ekipa imali samo šest nedelja da zadive svet. Drugo što morate da znate o ovom automobilu jeste na šta se odnosi oznaka „J“ – reč je o joti, oznaci koja u „Lamborginiju“ ima posebnu vrednost, znamenito mesto u prebogatoj istoriji.

Svetu je na salonu u ženevi predstavljena „minimalistička rodster varijanta superautomobila. „Lamborgini“ je napravio baš ono što je Vinkelman tražio – automobil koji će sve ostaviti bez daha i o kom će se pričati.

Kabriolet na štandu „Lamba“ s minimalnim vetrobranskim staklom, bez klima-uređaja, audio-sistema, bez cene…U stvari, ovaj model smo možda videli samo sada i više nikada! „Lamborgini“ će ovog „aventadora“ proizvesti, kako stvari sada stoje, u samo jednom jedinom primerku, dakle ovo što je bilo izloženo u Ženevi od 6. do 18. marta je sve za obične smrtnike.

Vlasnik, a u „Lamborginiju“ su saopštili na zvaničnom predstavljanju da je ovaj automobil za uzdahe već prodat, uživaće negde u svojoj garaži, gledajući lepotana na četiri točka kome će cena, za nekoliko godina, kolika god da je sada, vrtoglavo porasti.

Pod haubom je poznati 6,5-litarski motor sa 12 cilindara i 690 KS. Tu je ISR transmisija, stalni pogon na sva četiri točka, „puš-roud“ suspenzija… Sve to, primenjeno na masu od samo 1.575 kilograma, daje maksimalnu brzinu od oko 300 kilometara na čas. Verujemo da su Italijani do ovog podatka došli kompjuterski, ali ko zna, možda nam se jednom i pravi vlasnik predstavi, bar na nekom snimku na internetu.

Slovo za ponos

Davne 1970. godine jedna „lamborgini mijura“ je dobila oznaku „jota“ u skladu sa tadašnjim „apendiksom J FIA“. Još jedan „lambo“ je dobio pravo da „okači na rep“ slovo „J“. Bio je to fantastični i po mnogo čemu nenadmašni „dijablo SE 30“ iz 1995. S obzirom na to da je ta privilegija data i ovom „aventadoru“, radi se zaista o nečemu izuzetnom, čak i kada je u pitanju fabrika superautomobila kao što je „Lamborgini“.

Autor: Predrag Živković, Izvor: Novosti

0 komentara

Comments are closed.

TotalCar.rs je deo Burek.com mreže. Copyright© 2010-2012 Sva prava zadržana.
"Da sam pitao ljude šta žele, rekli bi mi - brže konje!" - Henri Ford (1863 – 1947)