Datum:

19.01.2016. 22:22

Autor:

totalcar.rs

Oznake:

, ,

Statistika:

0 komentara 3223 pregleda

Direktor Lamborginija Stefan Vinkelman je na aktuelnom Salonu automobila u Detroitu izjavio da njegova firma polako povlači manuelne menjače u korist onih sa duplim kvačilom, jer ih mušterije prosto više ne žele.

Već neko vreme manuelni menjači nalaze sve manje mesta u Lamborginijevim modelima, a izgleda da su poslednji primerci bili oni na “galjardu” i “mursielagu”.

“Prosto ne možete da budete brži u odnosu na menjač sa duplim kvačilom”, rekao je Vinkelman u Detroitu.

“Niko ih više ne traži. Kada sam stigao u Lamborgini samo 10 procenata porudžbina su bili manuelni menjači. Pri kraju “galjarda” i “mursielaga” smo bili u neverici kada bi ih neko naručio”.

Ovaj fenomen nije jedinstven za Lamborgini. Ferari ni na jednom modelu više nema manuelni menjač, kao ni Meklaren. Nedavno je čak i Porše izjavio da je potražnja tako mala da im se proizvodnja ne isplati.

Kako objašnjava šef razvoja u Laborginiju Mauricio Ređiani, ova promena se delom desila zbog nemogućnosti starog sistema da podrži sve veći obrtni momenat moćnih motora.

“Sa tehničke strane, mi smo već na granicama mogućeg”, rekao je Ređiani. “Nije problem u manuelnom menjaču, već u kvačilu koje ne može da izdrži snagu koju nudimo u novim automobilima”.

“To je bio problem sa starim “diablom”. Kako bi ste pritisli njegovo manuelno kvačilo, bila je potrebna sila od 42kg.”,objasnio je Ređiani. “Onda su naravno počele da stižu žalbe iz celog sveta, jer ako ne pritisnete kvačilo kako treba, dolazi do problema.”

U današnjim Lamobrginijevim automobilima bi za pritiskanje manuelnog kvačila bilo potrebna sila od čak 70kg, dok je ona u postavci sa duplim kvačilom zanemarljiva.

Izvor: Moj auto

0 komentara

Comments are closed.

TotalCar.rs je deo Burek.com mreže. Copyright© 2010-2012 Sva prava zadržana.
"Da sam pitao ljude šta žele, rekli bi mi - brže konje!" - Henri Ford (1863 – 1947)