Datum:

07.04.2013. 11:37

Autor:

totalcar.rs

Oznake:

, ,

Statistika:

0 komentara 3184 pregleda

U Vladi Srbije se najozbiljnije razmatra uvođenje sistema prodaje automobila po principu “staro za novo”, po kojem ne bi, kao ranijih godina, bili subvencionisani samo automobili koji se prave u Kragujevcu, nezvanično saznaju “Novosti”.

– U suštini to ne bi bila subvencija davanjem novca za otkup starih automobila, kao što je to bilo kod “punta klasik” već bi bio usvojen predlog Srpske asocijacije uvoznika automobila i delova – kaže naš sagovornik. – To bi značilo da bi kupac plaćao PDV samo na razliku između cene novog i procenjene vrednosti starog automobila. I iznos kredita bi bio znatno niži, pa bi to dodatno pojeftinilo nabavku novih vozila i sasvim sigurno uticalo na povećanje posrnule prodaje.

Ovaj potez nadležnih se tumači i kao “smirivanje” uvoznika koji su revoltirani pojeftinjenjem “fijata 500 L” za 3.000 evra zatražili pomoć i od Evropske unije. Ministar finansija Mlađan Dinkić, objasnio je u pismu Vensanu Dežeru, šefu delegacije EU da Vlada nije subvencionisala prodaju “fijata 500 L” nego da se radi o novcu za otvaranje 1.400 novih radnih mesta u Kragujevcu, a da je “Fijat” rešio da taj novac preusmeri u plasman “fijata 500 L nacionale” na domaćem tržištu.

Uvoznici, koji kako kažu, čekaju reakcije iz Evropske unije, potvrđuju da imaju informacije da bi prodaja vozila “staro za novo” za sve brendove, krenula od jeseni.

Polovnjaci

Uvoznici kažu od njihovog zahteva da se zabrani uvoz polovnih vozila sa motorom “evro 3” nema ništa.

– Dobro je što država, ipak, nagoveštava da će uskoro pooštriti kontrolu uvoza polovnjaka. Naravno, nikom nije na pamet palo da zabranjuje uvoz polovnih vozila, ali treba sprečiti da neispravna vozila krstare našim drumovima – kaže Miloš Petrović, predsednik Srpske asocijacije uvoznika automobila i delova.

Izvor: Novosti

0 komentara

Comments are closed.

TotalCar.rs je deo Burek.com mreže. Copyright© 2010-2012 Sva prava zadržana.
"Da sam pitao ljude šta žele, rekli bi mi - brže konje!" - Henri Ford (1863 – 1947)