Datum:

25.04.2015. 17:25

Autor:

totalcar.rs

Oznake:

, ,

Statistika:

0 komentara 3206 pregleda

„Pa zbog cena goriva, naravno“, najčešći je odgovor vlasnika „zelenih“ automobila na pitanje zašto su kupili hibridni ili električni automobil. Po „Edmundsu“, ne samo što ukkupna prodaja hibridnih i električnih vozila opada, pola odsto ove godine, već brojke pokazuju da se ti kupci često vraćaju konvencionalnim modelima. Naime, 2012. je 60 odsto vlasnika „zelenih“ automobila svoj automobil zamenilo novim „zelenim“ modelom, dok je do sada u ovoj godini to učinilo 45 odsto.

Da bi „bogohuljenje“ bilo veće, mnogi od dotičnih vlasnika su svoje „čiste i štedljive“ ljubimce zamenili SUV modelima. U 2012., samo 11,9 odsto hibridnih i elektro modela je zamenjeno SUV-om, dok je ta brojka prošle godine porasla na 18,8 odsto. Prosečna cena goriva u SAD pre tri godine je bila 4,67 dolara za galon, a sada je 2,46 dolara za galon.

Zaključak je sasvim jasan, a to je da vlasnici „zelenih“ automobila nisu toliko motivisani ekološkim već više ekonomskim razlozima. Dakle, „odgovornost“ kada je životna sredina u pitanju generalno možemo „okačiti mačku o rep“. Čim su se finansijske okolnosti promenile, tako se hibridi zamenjuju SUV-ovima.

Izvor: Vrele gume

0 komentara

Comments are closed.

TotalCar.rs je deo Burek.com mreže. Copyright© 2010-2012 Sva prava zadržana.
"Da sam pitao ljude šta žele, rekli bi mi - brže konje!" - Henri Ford (1863 – 1947)